23948sdkhjf

Många projekt i klinisk fas

Antalet projekt i klinisk utveckling hos svenska läkemedelsbolag nådde under det gångna året toppnoteringen 144. Det meddelar Sweden Bio i årets pipeline-rapport.
Branschorganisationen SwedenBio släpper nu årets inventering och sammanställning av pågående projekt i läkemedelsbolag med sin huvudverksamhet i Sverige – Swedish Drug Discovery & Development Pipeline Report. Rapporten har givits ut årligen sedan 2006.

Fokus i 2016 års rapport är projekt som nått fram till klinisk fas. För fem år sedan rapporterades 63 projekt i klinik och i år 144. Det har med andra ord varit en imponerande utveckling. Samma utveckling har skett när man tittar på antal bolag. 2011 var det 35 bolag som hade projekt i klinik och i år är siffran 67.

För året som gått är det slående att det råder en hög aktivitet både gällande projekten och bland bolagen, konstaterar SwedenBio.

Antal projekt i klinisk fas I = 42, klinisk fas II = 85 och klinisk fas III = 17
5 bolag har startat sin första kliniska studie
6 projekt har påbörjat fas III, steget innan myndighetsgodkännande
2 fas III-studier rapporterade positiva resultat
2 ansökningar gällande myndighetsgodkännande lämnades in
4 produkter har blivit godkända på nya marknader
144 svenska bolag utvecklar läkemedel
15 nystartade bolag under 2015
15 börsintroduktioner (IPO) under 2015

Nytt för årets rapport är att prekliniska projekt är inkluderade i undersökningen.

Frågan om att inkludera prekliniska projekt aktualiserades med anledning av att SwedenBio på senare tid fått flera förfrågningar om just dessa både från internationella investerare och globala läkemedelsbolag som letar nya projekt och samarbetsmöjligheter. Trenden är den att man vill hitta projekt och initiera samarbeten tidigt, gärna innan projektet nått klinik.

Antal prekliniska projekt rapporterade = 225 st. Det innebär att det totalt finns 369 prekliniska och kliniska projekt i årets rapport.

Onkologi dominerar stort som tidigare år med 43 projekt i klinik och 60 i preklinik.

Andelen särläkemedel är stor. De utgör 31 procent av projekten i klinik. Dessutom görs en analys av projekt inom kvinnohälsa. Bolaget Pharmanest har nått längst med ett projekt om smärta i fas III.

Som tidigare år visar sammanställningen en puckel i fas II. Enligt bolagen krävs kapital och rätt partner för att kunna ta projektet vidare. En fas II-studie kostar cirka 40-60 miljoner.

SwedenBio hoppas att omstöpningen av det statliga riskkapitalet ska ge effekt, och att en ordentlig slant öronmärks åt life sciencebolagen. Möjligheten till saminvestering med privat kapital är viktigt för att attrahera investerare och branschorganisationen hoppas att den möjligheten ska kunna bli den så välbehövliga hävstången för bolagen, som också katalyserar ett ökat inflöde av utländskt riskkapital.

Läs om förra årets rapport:
Branschen blickar framåt
Många svenska läkemedelsbolag planerar att rekrytera ny personal inom de närmaste tre åren. Det visar Sweden Bio i sin årliga kartläggning av svensk läkemedelsutveckling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079