23948sdkhjf

Del 3: Vart har digitaliseringen tagit vägen?

| Av Hanna Brodda | Tipsa redaktionen

Det finns många digitala lösningar som kan lyfta svensk sjukvård. Men tekniken används inte. Här ställs landstingspolitikerna till svars.

Vi ställde tre frågor till tre landstingspolitiker om digitalisering. Idag är har turen kommit till Marie-Louise Forsberg Fransson , ordförande i Regionstyrelsen i Örebro för Socialdemokraterna, att svara.

Varför har vården hamnat efter samhället i stort när det gäller införandet av digitala innovationer? I jämförelse med till exempel banker, Skatteverket, Försäkringskassan med flera.

Marie-Louise Forsberg Fransson: - Ställer mig lite frågande till påståendet. Har sjukvården hamnat efter? Om sjukvård halkat efter eller inte beror på vilka tjänster som jämförs. Tror att det är olyckligt att slå fast att hälso- och sjukvård som helhet har halkat efter bank, Skatteverket och Försäkringskassan. Till skillnad från dessa så har hälso- och sjukvården uppdrag/skyldighet att göra bedömningar och prioriteringar av olika tillstånd. Allt detta har vi redan åstadkommit:

Vad gäller mer standardiserade tjänster inom hälso- och sjukvård, där det inte bygger på bedömning och prioritering, är nog min bedömning att vi ligger väl i nivå med service till våra invånare. Vi har ett stort utbud av e-tjänster som till exempel:

- Hemtest Klamydia som är fritt att beställa.

- Listning/ omlistning på vårdcentral och tandvård.

- Receptförnyelse.

- Behandlingsprogram via internet (till exempel mot depression).

- Webbtidbokning till exempel screening (cytologi, mammografi) Andra enheter där patienten själv kan boka in tider är tandvård, blodgivning, provtagning, vårdcentraler.

- Tillgång till journalinformation, provsvar med mera.

- Sjukintyg.

- Egen vårdbegäran.

- Patienter kan också för vissa kvalitetsregister själva fylla i sina resultat för direktöverföring.

Därutöver har vi säker mejl med digitala brevlådor via 1177.se. Men svårigheter finns för mer komplexa bokningar där det till exempel behöver en kombination av anpassad lokal, utrustning och specialister. Vet inte hur många besök Skatteverket till exempel har per månad på sina sidor. Men 1177.se har i snitt 6 miljoner besök per månad och vi ser att det ökar hela tiden. Likaså kan vi se att nyttjandet av e-tjänsterna fördubblats sista året. Inom Örebro län är 46% av våra länsinvånare anslutna till e-tjänsterna på 1177.se. Om vi diskuterar digitala innovationer så tycker jag att vi svarar upp med motsvarande som de myndigheter vi jämförs med. Uppdraget är dock mer sammanhållet inom dessa myndigheter.

Vad krävs för att vården ska få tillgång till digitala lösningar? Måste lagen ändras, krävs det modiga politiska beslut och/eller krav från patienter eller personal?

Marie-Louise Forsberg Fransson : -Tror att det är en kombination av åtgärder som krävs för att vi ska få snabbare ska få en säker, enhetligare och jämlikare eHälsa-utveckling i Sverige. Invånare och patienter/brukares synpunkter och önskningar om tjänster är viktigt att ha med när vi utvecklar kravlistor över vad vi vill att de olika systemen ska kunna leverera. Liksom det är viktigt att noga lyssna in personals behov av väl fungerande system för dokumentation och beslutsstöd. I vissa fall krävs lagändringar. Nationella ordinationsdatabasen -NOD, är exempel inom det området.

Självklart krävs också tydlighet från både politisk- och tjänstemanna ledning i viljan att digitalisera mer. Önskar också ett tydligare " handslag" mellan stat och den samlade kommunala sektorn. Tydlighet behövs i ord men också pengar.

Utmaningar som vi har inom hälso- och sjukvården är till exempel att ersättningsformer och nationella uttag behöver ändras, där vi fortfarande jämförs utifrån fysiska besök och telefonrådgivning. Vi måste också tydligt skilja på vad är sjukvårdstjänster och vad är "allmänna" hälsotjänster.

Vad kan du göra i ditt landsting?

Marie-Louise Forsberg Fransson : -Utöver vad som beskrivits ovan kan nämnas att vi i Region Örebro län ligger långt framme vad gäller att använda video inom vård och omsorg. Video används för utbildning, föreläsningar, multidisciplinära ronder (där specialister samlas) samt vårdplanering på distans inom vårt län. Vi vill också utveckla vård via video, liksom landstinget i Västerbotten som ligger i framkant med (telemedicin). Vi i politiken har också gett i uppdrag att utreda hur vi kan utveckla vårdcentral på nätet men också andra sätt att bedriva vård och behandling digitalt.

Jag tror att vi har utmaningar inom verksamheten med förändringsledning, att anpassa och ställa om till att tänka "Digitalt först". Vi behöver också utveckla implementerinskunskap. Nationellt måste vi hålla samman fortsatt utveckling och finansiering av nationella plattformar för e-tjänster och vårdtjänster. De nationella tjänsterna måste förenkla både för verksamhet och invånare. Idag blir det ibland parallella spår för verksamheten pga otidsenliga lokala system.

Lokalt skall vi fortsatt arbeta med digitaliseringen som verksamhetsprojekt. Efterfrågan finns redan hos våra invånare. Vi har svårt att hålla jämna steg gällande efterfrågade e-tjänster.

Läs även:
Del 1 om digitaliseringen
Birgitta Andersson , centerpartistiskt oppositionsråd i landstinget Västmanland svarar på frågor om digitalisering.

"Varje landsting vill uppfinna sina egna hjul istället för att se vad andra redan har gjort."

Del 2 om digitaliseringen
Susanne Nordling , miljöpartiet, oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

"Idag är det nog många som står i startgroparna men inväntar infrastrukturen, riktlinjer och regler."
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Ökad dödlighet av klorokin och hydroxyklorokin vid covid-19

Här är vaccinkandidaterna mot coronaviruset

Totalt finns det idag tio pågående kliniska studier om vaccinkandidater mot det nya coronaviruset.

Remdesivir förkortade vårdtid vid covid-19

Det antivirala läkemedlet remdesivir var bättre än placebo i att korta vårdtiden för svårt covid-19-sjuka, enligt studiedata som nu publicerats.

Jobb & Karriär
Ny chef på Bactiguard

I augusti tillträder Gabriella Björknert Caracciolo som ny CFO samt vice vd på Bactiguard.

7

Björn Olsen: "Det kommer nog ingen andra våg av covid-19"

Det är dags att sluta se på det nya coronaviruset som om det vore en influensa. Life Science Sweden har intervjuat infektionsprofessorn Björn Olsen om flockimmunitet och hur viruset kommer påverka oss i framtiden.

Fästingprotein prövas mot covid-19

Ett skotskt biotechföretag och forskare i Oxford har inlett ett samarbete för att ta reda på om ämnen som fästingar utsöndrar kan användas som behandling vid covid-19.

Nyhetsbrev

Ledare
Framgången kommer efter många misslyckanden

De allra flesta av de idéer och strategier mot covid-19 som man nu jobbar med kommer att gå i stöpet, men det kan räcka med att en enda fungerar, skriver Samuel Lagercrantz.

Arkiv

Modernas covidvaccin visade positiva resultat

I en mindre studie bildades antikroppar hos studiedeltagare som fick pröva vaccinkandidaten mRNA-1273 mot covid-19.

Läkemedelsverket förbjuder ett till covidtest

Plus

De tar fram blodprov för pankreascancer

Efter sex års arbete ska företaget Immunovia i höst lansera sin teknik som syftar till att kunna identifiera cancer i bukspottkörteln i ett tidigt stadium.

Krönika
Björn Arvidsson: "Kriser visar vad som är viktigt - på riktigt"

Vore det inte fantastiskt att låta de privata aktörerna i större utsträckning bidra till att lösa samhällets utmaningar, skriver Björn Arvidsson, verksamhetsledare för STUNS Life Science, i en krönika.

Krönika
Diagnostiken är mitt i händelsernas centrum

Intresset för diagnostik får inte svalna när coronapandemin väl är över, det skriver Therese Hazelius, vd för Swedish Labtech, i en krönika.

Röntgen visar hur coronaviruset förökar sig

2

Ledare
Flockimmunitet och flockmentalitet

Reaktionerna som följde på de 22 forskarnas förra debattinlägg lät ibland som tagna från satirprogrammet Kina-TV, skriver Life Science Swedens chefredaktör Samuel Lagercrantz som gör en tillbakablick.

Jobb & Karriär
Abigo får ny vd

Möjlig koppling mellan covid-19 och Kawasakiliknande sjukdom hos barn

Forskare i Italien har i en fallstudie sett att barn med tidigare covid-19-sjukdom insjuknat i en Kawasakiliknande-sjukdom. Flera forskare har noterat liknande händelser.

Column
Key lessons from global health research

The world will still face major challenges in the post Covid-19 pandemic, writes Giulia Gaudenzi at the KTH Division of Nanobiotechnology at Scilifelab, in a column.

Jobb & Karriär
Micropos får ny vd

Finans
Oasmia ska genomföra kostnadsbesparingar

Follicum söker internationellt patentskydd för kräm mot håravfall

3

Krönika
”När faran slår till visar sig vårt innersta jag”

Coronapandemin fyller alla kriterier för att klassas som en ”svart svan”, skriver Anna Törner i en krönika.

Remdesivir kan ges till fler patienter

Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har uppdaterat sin rekommendation för användning av remdesivir för svårt sjuka covid-19-patienter.

Moderna får snabbspår för vaccinkandidat mot covid-19

Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har gett Moderna ett snabbspår för vaccinkandidaten mRNA-1273.

Nascent Invest och Fort Knox investerar i test för bloddoping

Astra Zeneca tar tillbaka rättigheter till brazikumab

Dignitana tecknar avtal med Hartford HealthCare

Synartro genomför nyemission inför artrosstudie

Jobb & Karriär
Kancera rekryterar från Astra Zeneca

Fälttester för covid-19 ska utvärderas

Jobb & Karriär
Biopharma nyrekryterar

Jobb & Karriär
Xvivo byter vd

Hjärt-lungfonden stöder covidforskning

Vetenskapsrådet ska underlätta för fler kliniska studier mot coronaviruset

WWF ska kartlägga Astrazenecas vattenförvaltning

Helena Strigård: The rise of the community

Jobb & Karriär
Biolamina rekryterar ny försäljningschef

Se alla Medlemsnytt

Join us for a webinar on confocal microscopy!

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Improve your metrology skills, also @home.

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Cleaning and Disinfecting Microscope and Optical Components

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Are you working from home?

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Increase efficiency in the lab!

Verifiering vid tillverkning av Ventilatorer

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Sänd till en kollega

0.125