23948sdkhjf

Innovationsrace mot cancer

| Av Lisa von Garrelts | Tipsa redaktionen

Under 52 timmar ska personal från Akademiska sjukhuset i Uppsala, AbbVie, Bristol Myers-Squibb och Microsoft arbeta tillsammans mot cancer. I ett debattinlägg förklarar sverigecheferna varför detta är viktigt.

Innovation och samarbete är två nyckelord för det unika innovation race som äger rum den 19 till 21 december i Uppsala. Personal från Akademiska sjukhuset i Uppsala, AbbVie, Bristol Myers-Squibb och Microsoft kommer att arbeta tillsammans under 52 timmar för att utveckla och testa nya idéer och modeller för tidig diagnos och bättre behandling av cancer, med tydligt fokus på patientnytta.

I debattinlägget nedan förklarar Sverigecheferna för AbbVie, Bristol-Myers Squibb och Microsoft vikten av nya sätt att arbeta och samverka för att snabba på innovationstakten inom cancervården.
Banbrytande ”innovation race” för bättre cancervård
Att få en cancerdiagnos är en tragedi för de tusentals patienter och deras anhöriga som varje år får detta besked. Men för allt fler är det ett besked om att de drabbats av en sjukdom som går att behandla, leva med och i bästa fall bota. En avgörande faktor för att denna utveckling ska kunna fortsätta är att behandlingen ständigt förbättras och når samtliga patienter i tid. Idag samlas vi därför till ett ”innovation race” för att under 52 timmar testa och utvärdera nya innovativa metoder som kan implementeras i cancervården.

I dag sker stora framgångar inom cancerområdet. Det offentliga Sverige har kraftsamlat, bland annat genom skapandet av en nationell cancerstrategi, regionala cancercentrum, RCC, och standardiserade vårdförlopp. Men dessa insatser löser inte samtliga problem som omger dagens och morgondagens cancervård. Det krävs ökad samverkan, bredare kunskapsutbyte och starkare innovationskraft för att lösa cancerns gåta och förbättra vården.

Vi måste lyssna på patienterna och säkerställa att det är deras upplevelser och behov som står i centrum för all utveckling. Och vi måste öka takten för att få fram bättre forskningsresultat och nya innovativa vårdmetoder som leder till bättre cancervård. Cancerpatienter har inte råd att vänta! Vi vill göra vad vi kan för att driva på denna utveckling och vi är beredda att testa något nytt för att öka takten och möjligheterna att möta patienternas behov i tid.

Under 52 timmar deltar vi därför i ett ”innovation race” för att testa och utvärdera nya innovativa metoder inom cancervården. Medarbetare från biopharmaföretagen AbbVie och Bristol-Myers Squibb samt teknikföretaget Microsoft kommer att arbeta sida vid sida med läkare och andra experter från Akademiska sjukhuset i Uppsala för att utveckla metoder, tekniker och processer som kan förbättra cancervården. De medverkande kommer att delas in i två grupper och arbeta i parallella processer med olika frågeställningar som identifierats av läkare vid Akademiska sjukhuset, baserade på såväl behandlande läkares som patienters erfarenheter. Genom att använda våra samlade kompetenser och erfarenheter hoppas vi kunna utveckla idéer, projekt och arbetssätt, som kan implementeras och användas i vården av cancerpatienter.

Vårt ”innovation race” syftar till att skapa ett dynamiskt, gränsöverskridande möte mellan olika branscher och mellan privat och offentlig sektor med ett gemensamt fokus på dem som berörs mest av cancervården - patienterna och vårdpersonalen.

Antalet cancerfall i Sverige ökar ständigt och allt snabbare. Cancerfonden beräknar att antalet personer som lever med cancer kommer att ha fördubblats till år 2040. Det får en mängd konsekvenser. Behovet av sjukvård ökar, liksom kostnaderna för samhället. Det leder i sin tur till ökad risk för att vi inte kommer att kunna ge alla patienter den vård de behöver. Men vi kan reducera denna risk genom mer forskning, ökad innovation och bättre samarbeten mellan olika branscher och sektorer.

Vårt ”innovation race” är det första steget på en lång resa där vi prövar nya vägar och färdsätt för att nå vårt mål om en bättre cancervård. För vi är beredda att arbeta tillsammans och med andra för att lösa cancerns gåta och förbättra vården så att fler patienter kan få tillgång till behandling i tid. För det är vad patienterna behöver. Nu!

Eduardo Leyva Pinzon , Sverigechef AbbVie

Amir Hefni, Sverigechef Bristol-Myers Squibb

Joacim Damgard, Sverigechef Microsoft
Läs även:
"Jag tror att vi står inför en revolution"
- Jag hoppas och tror att vi står inför en revolution som i förlängningen kommer att innebära en stor positiv påverkan på patienters liv och hälsa, säger Amir Hefni, Bristol-Myers Squibbs landschef i Sverige.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

FDA hittade nitrosaminföroreningar i diabetesläkemedel

Föroreningar med nitrosaminer hittades i metformin med förlängd frisättning.

Kemikalieinspektionen i topp i arbetsplatsranking

GSK producerar vaccinadjuvans mot coronavirus

1 miljard läkemedelsdoser ska förbättra immunförsvarets förutsättningar vid ett coronavirus-vaccin.

Krönika
Carolin Wiken: ”Guldålder av uppmärksamhet demokratiserar vetenskap”

Relevansen för begriplig vetenskapskommunikation har aldrig varit större, skriver Carolin Wiken, partner på Paues Åberg Communications, i en krönika.

Cytiva och Scilifelab i covid-samarbete

Cytiva låter sina anställda delta i en pilotstudie för covid-test som genomförs av forskare på Scilifelab. Hittills har endast en liten andel av företagets anställda testat positivt.

Apotea och Werlabs säljer antikroppstest för covid-19

Nyhetsbrev

Nu startar ombyggnation av Retziuslaboratoriet

Planen är att Campus Solna tillsammans med Hagastaden ska bli ett life science-mecka.

Arkiv
Plus

Jobb & Karriär
”Vi är fönstret mot framtiden”

I januari blev Frida Lawenius ny vice vd på branschorganisationen Sweden Bio. Vi träffade henne för ett samtal om life science, branschens möjligheter och utmaningar och om hur det var att kastas huvudstupa in i coronakaoset.

Finans
Finska Nanoform tar sikte på svenska börsen

Nanotech-företaget Nanoform planerar att parallellnotera sig i Sverige och Finland och har som mål att ta in motsvarande 740 miljoner svenska kronor i bruttolikvid (UPPDATERAD).

Mikrovågor ska leta brösttumörer

Diagnostiken av bröstcancer skulle kunna förbättras av mikrovågsteknik, anser forskare från Chalmers som arbetar med att ta fram en prototyp för tekniken.

Vaccinforskaren: "Det här viruset kommer inte att försvinna"

Trots att snabb vaccinutveckling kan innebära risker kommer nyttan av ett vaccin mot det nya coronaviruset förmodligen överväga riskerna, det menar Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet.

Finans
Quiapeg planerar emission på närmare 38 miljoner kronor

Nyemitterade aktier och teckningsoptioner erbjuds i företrädesemissionen.

Jobb & Karriär
Medivir får ny vd

Det svenska läkemedelsföretaget Medivir har rekryterat Yilmaz Mahshid till ny vd.

Ökad dödlighet av klorokin och hydroxyklorokin vid covid-19

Här är vaccinkandidaterna mot coronaviruset

Totalt finns det idag tio pågående kliniska studier om vaccinkandidater mot det nya coronaviruset.

Remdesivir förkortade vårdtid vid covid-19

Det antivirala läkemedlet remdesivir var bättre än placebo i att korta vårdtiden för svårt covid-19-sjuka, enligt studiedata som nu publicerats.

Jobb & Karriär
Ny chef på Bactiguard

I augusti tillträder Gabriella Björknert Caracciolo som ny CFO samt vice vd på Bactiguard.

8

Björn Olsen: "Det kommer nog ingen andra våg av covid-19"

Det är dags att sluta se på det nya coronaviruset som om det vore en influensa. Life Science Sweden har intervjuat infektionsprofessorn Björn Olsen om flockimmunitet och hur viruset kommer påverka oss i framtiden.

Fästingprotein prövas mot covid-19

Ett skotskt biotechföretag och forskare i Oxford har inlett ett samarbete för att ta reda på om ämnen som fästingar utsöndrar kan användas som behandling vid covid-19.

Ledare
Samuel Lagercrantz: ”Framgången kommer efter många misslyckanden”

De allra flesta av de idéer och strategier mot covid-19 som man nu jobbar med kommer att gå i stöpet, men det kan räcka med att en enda fungerar, skriver Samuel Lagercrantz.

Modernas covidvaccin visade positiva resultat

I en mindre studie bildades antikroppar hos studiedeltagare som fick pröva vaccinkandidaten mRNA-1273 mot covid-19.

Läkemedelsverket förbjuder ett till covidtest

Plus

De tar fram blodprov för pankreascancer

Efter sex års arbete ska företaget Immunovia i höst lansera sin teknik som syftar till att kunna identifiera cancer i bukspottkörteln i ett tidigt stadium.

Krönika
Björn Arvidsson: ”Kriser visar vad som är viktigt - på riktigt”

Vore det inte fantastiskt att låta de privata aktörerna i större utsträckning bidra till att lösa samhällets utmaningar, skriver Björn Arvidsson, verksamhetsledare för STUNS Life Science, i en krönika.

Röntgen visar hur coronaviruset förökar sig

Jobb & Karriär
Micropos får ny vd

Follicum söker internationellt patentskydd för kräm mot håravfall

Astra Zeneca tar tillbaka rättigheter till brazikumab

Dignitana tecknar avtal med Hartford HealthCare

Synartro genomför nyemission inför artrosstudie

Jobb & Karriär
Kancera rekryterar från Astra Zeneca

Fälttester för covid-19 ska utvärderas

Jobb & Karriär
Biopharma nyrekryterar

Jobb & Karriär
Xvivo byter vd

Hjärt-lungfonden stöder covidforskning

Vetenskapsrådet ska underlätta för fler kliniska studier mot coronaviruset

Se alla Medlemsnytt

Join us for a webinar on confocal microscopy!

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Improve your metrology skills, also @home.

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Cleaning and Disinfecting Microscope and Optical Components

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Are you working from home?

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Increase efficiency in the lab!

Verifiering vid tillverkning av Ventilatorer

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Sänd till en kollega

0.109