23948sdkhjf

Framtidens digitala sjukvård

| Av Life Science Sweden | Tipsa redaktionen

Elektronisk hälsoinformatik är avgörande för utvecklingen av hälso- och sjukvård. Att investera i teknik som uppnår kostnadsbesparingar genom förbättrad patientvård och genomströmning kan vara en lösning på vårdutmaningen.

Fördelarna med omedelbar tillgång till relevant information är obestridliga i en bransch som bygger på vård och behandling av människoliv. När nedskärningar och åtstramningsåtgärder fortsätter att påverka sjukvården, är det viktigt för sjukhusledningen att överväga innovativa sätt att möta trycket. Att investera i teknik som uppnår kostnadsbesparingar genom förbättrad patientvård och genomströmning kan vara en lösning på den pågående utmaningen.

Här skriver Carl Ahlgren, försäljningschef för Healthcare för Siemens Financial Services i Norden, om hur elektronisk hälsoinformatik påverkar sektorn:

Framtidens digitala sjukvård - utnyttja elektronisk hälsoinformatik med smarta finansieringslösningar

Vi lever i den digitala tidsåldern och det innebär att informationen nu hämtas, sorteras, lagras och användas på nya sätt i olika sektorer. När det gäller hälso- och sjukvård, så har yrkesverksamma på alla nivåer tillgång till en ständigt växande databas med information om patientvård, historia, kommunikation och mycket mer[1.The Farr Institute of Health Informatics Research http://www.farrinstitute.org/research-education/research. ]

Hälsoinformatik definieras i allmänhet som "De kunskaper, färdigheter och verktyg som gör det möjligt att samla in, hantera, använda och dela information för att stödja genomförandet av vård och för att främja hälsa och välbefinnande.[2Making Information Count: A Human Resources Strategy for Health Informatics Professionals, Department of Health October 2002]. Med hjälp av "hälsoinformatik " kan vårdgivare använda data de redan har för att förbättra vården.

Elektronisk hälsoinformatik innebär mjukvarusystem som elektroniska patientjournaler, Nationell Patientöversikt (NPÖ) och nya generationens bärbara medicintekniska produkter som samlar in data. NPÖ kommer helt enkelt göra patientjournaler mer tillgängliga och gör det möjligt för behörig vårdpersonal att med patientens samtycke ta del av journalinformation som registrerats hos andra landsting, kommuner eller privata vårdgivare. NPÖ ger patienten ökat inflytande då den visar om man gett sitt samtycke till att vårdpersonalen läser informationen. Nyttan med NPÖ inom vården är flera och ger bland annat ökad vårdkvalitet tack vare en helhetsbild av patienten, det blir mindre kostsamt och tidskrävande då man slipper dubbelarbete och den ger en bättre samordning mellan vårdgivare [3.INERA http://www.inera.se/]

Bärbara enheter kan också använda sig av informationsteknik. Den handhållna tekniken tillåter sjukvårdspersonal att komma åt patientjournaler och annan information på språng. Denna sammankoppling har potential att påskynda den diagnostiska processen och förbättra behandlingen.

Det finns många fördelar med att använda hälsoinformatik. Uppgifterna som hämtas genom informatik påverkar alla aspekter av vårdkedjan. Att hålla takten med tekniska framsteg kräver betydande investeringar. Dessutom uppgraderas medicinsk programvara och journalföringsprogram ständigt för att fortsätta att förbättra nivån och användning av data. Det är viktigt att sjukhusledningen söker nya och hållbara sätt att investera i ny teknik. Smarta finansieringslösningar såsom leasing blir allt populärare för att möjliggöra kostnadseffektiva investeringar. Sådana finansieringslösningar sprider kostnaden för teknik under en överenskommen finansieringsperiod, med betalningar anordnade att anpassa den förväntade nyttan av användningen av tekniken, såsom förbättrad operationell effektivitet. Detta eliminerar behovet av en stor initial utgift och kan bidra till att förbättra kassaflöde och rörelsekapital. Tillgångsbaserad finansiering ger offentliga vårdinrättningar tillgång till den senaste tekniken och kan bistå med långsiktig finansiell planering. Dessutom så har finansieringsarrangemangen potential att integrera andra kostnader såsom installation och underhåll samt möjliggöra teknikuppgradering i linje med den tekniska utvecklingen.

Helomfattande, skräddarsydda finansieringspaket erbjuds oftast av specialistsjukvårdsfinansiärer som har en fördjupad förståelse av tekniken och dess tillämpningar. De kan därför skapa skräddarsydda finansieringspaket som passar de specifika kraven hos en vårdinrättning. Till exempel så kan specialistfinansiärer anpassa återbetalningsperioden för att passa organisationens kassaflöde. Detta står i kontrast med de standardfinansieringsvillkoren vanligtvis tillgängliga från generella finansiärer.

Elektronisk hälsoinformatik är avgörande för utvecklingen av hälso- och sjukvården. Fördelarna med omedelbar tillgång till relevant information är obestridliga i en bransch som bygger på vård och behandling av människoliv. När nedskärningar och åtstramningsåtgärder fortsätter att påverka sjukvården, är det viktigt för sjukhusledningen att överväga innovativa sätt att möta trycket. Att investera i teknik som uppnår kostnadsbesparingar genom förbättrad patientvård och genomströmning kan vara en lösning på den pågående utmaningen.

Carl Ahlgren, försäljningschef för Healthcare för Siemens Financial Services i Norden

[1] The Farr Institute of Health Informatics Research http://www.farrinstitute.org/research-education/research

[2] Making Information Count: A Human Resources Strategy for Health Informatics Professionals, Department of Health October 2002

[3] INERA http://www.inera.se/
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Orexo: ”Forskningsprojekt kan bli försenade av corona”

Coronakrisen har fått länder att ta till mer eller mindre hårda restriktioner som kraftigt påverkar företag i hela världen. För svenska företaget Orexo är det framförallt de kliniska studierna som påverkas.

Jobb & Karriär
Lif rekryterar från Vinnova

Frida Lundmark ska bland annat arbeta med forskningsfrågor, läkemedel och innovation på Läkemedelsindustriföreningen, Lif.

Intervju: Hoppfullt att BCG testas mot nya viruset

Prövningarna av BCG-vaccinet som inleds nu är spännande, enligt Johan Brun, Lif. – Det är det enda vaccin mot covid-19 vi skulle kunna få fram snabbt, säger han.

Första försöken att ge blodplasma till covid-19-patienter

Zantac återkallas av FDA

USA:s läkemedelsmyndighet, FDA, förbjuder fortsatt försäljning av läkemedel som innehåller ranitidin, till exempel Zantac. I Europa och Sverige drogs ranitidin in tillfälligt hösten 2019.

Samuel Lagercrantz tillträder som ny chefredaktör för Life Science Sweden

Nyhetsbrev

BCG-vaccin prövas mot coronavirus

I länder där barn vaccineras mot tuberkulos är dödligheten i covid-19 relativt lägre än i andra länder, enligt en ny studie. Nu inleds kliniska prövningar där vaccinet testas mot sjukdomen.

Arkiv

”Det börjar dyka upp produkter på marknaden som inte ska vara där”

Aldrig har utvecklingen av diagnostik gått så snabbt som nu och nya självtester för covid-19 dyker upp i snabb takt. Samtidigt slinker självtester som inte lever upp till regelverket igenom. ”Jag känner i dagsläget inte till något CE-märkt självtest för covid-19”, säger Helena Dzojic från Läkemedelsverket.

Elon Musk erbjuder gratis ventilatorer till flera länder

Fler länder samarbetar i tester av coronaläkemedel

Tar bort behovet av levertransplantation

Hittills har den enda botande behandlingen vid akut hepatisk porfyri, AHP, varit levertransplantation. Nu kan det nya läkemedlet givosiran, som fick en prioriterad och uppskyndad bedömning av EMA, göra att sådana ingrepp inte behöver genomföras, men det är oklart när det når fram till den svenska marknaden.

Rådgivande referensgrupp ska hjälpa Folkhälsomyndigheten

Med anledning av den pågående pandemin av covid-19 har genrealdirektören för Folkhälsomyndigheten, Johan Carlson, beslutat om att inrätta en rådgivande referensgrupp med experter inom olika områden.

Jobb & Karriär
Ny på Fass: Elin Svedin

Uttag av läkemedel begränsas

Från och med onsdagen den 1 april får inte apotek lämna ut mer läkemedel än vad som räcker under en tremånadersperiod.

Inför Lab & Diagnostics: "Det handlar ju om liv, även efter corona"

Nytt blodprov kan upptäcka 50 olika cancersjukdomar

Jobb & Karriär
Lif stärker upp inom hållbarhet

Cellink producerar handsprit till Socialstyrelsen

Flera företag inom life science har under rådande coronakris ställt om sina produktioner för att kunna leverera sjukvårdsmateriel till hälso- och sjukvården. Cellink AB är en av de företagen som nu fått en order från Socialstyrelsen värd 5 miljoner kronor.

Kommunerna larmar: Akut brist på skyddsmateriel

Intervju: Vill dämpa lunginflammationen vid covid-19

Synact hoppas på fas II-studier med huvudkandidaten AP1189 för behandling av lunginflammation i samband med coronainfektion.

Läkemedel för lupussjuka på väg att ta slut

Trots bristande evidens förskrivs läkemedel med hydroxiklorokin till covid-19-patienter runt om i världen. Nu rapporterar The Guardian att substansen, som är livsnödvändig för personer med olika lupussjukdomar, håller på att ta slut i flera länder.

Covid-19-patienter kan få plasma från tillfrisknade

Behandlingsalternativen för patienter med svår covid-19 är få. Nu överväger svenska läkare att starta en klinisk studie med plasma från tillfrisknande personer, rapporterar Läkemedelsvärlden.

Nyupptäckt resistensgen kan hota kraftfull antibiotika

Svenskt biotech-företag hjälper danska forskare med coronavaccin

Bioteknikföretaget Attana reste under särskilda restriktioner in i Köpenhamn under veckan för att hjälpa danska forskare att starta nya experiment på väg mot ett vaccin mot covid-19.

Apoteksgruppen Karlshamn är Årets Franchisetagare

Nya regler underlättar för framställning av desinfektionsmedel

Folkhälsomyndigheten tar hjälp av näringslivet för att öka testkapaciteten av covid-19

WHO startar insamling för covid-19

EU kan skjuta upp nya regler för medicinteknik

Lunds universitet forskar om coronavirus i luften

Toleranzia får 2 miljoner kronor från Vinnova

Lunds universitet hoppas att AI kan underlätta för patologer

Två självtester för covid-19 stoppas

Studie: Typ 2-diabetes vanligare hos män med tidig pubertet

Astrazeneca donerar 9 miljoner ansiktsmasker

Studie: Linagliptin gav inga hjärt- eller njurskador hos äldre med typ 2-diabetes

Se alla Medlemsnytt

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Milmed, en effektiv utmanare till Antihistaminer

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

Live demo of ZEISS LSM 980 with Airyscan 2 in Malmö

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

Hög driftsäkerhet vid vakuumgenering inom plastindustrin

ZEISS Hour Seminar

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Workshop | Live Cell Imaging in Superresolution Mode

Cognate BioServices announces acquisition of Cobra Biologics

Effektiv vakuumförsörjning för tillverkning av husbilar

Mätteknik för vakuum i ny tappning

ZEISS Two-hour Seminar

ZEISS One-hour Seminar

Learn how you can benefit from ZEISS LSM 900 in less than an hour!

Sänd till en kollega

0.109