23948sdkhjf

Framtidens digitala sjukvård

| Av Life Science Sweden | Tipsa redaktionen

Elektronisk hälsoinformatik är avgörande för utvecklingen av hälso- och sjukvård. Att investera i teknik som uppnår kostnadsbesparingar genom förbättrad patientvård och genomströmning kan vara en lösning på vårdutmaningen.

Fördelarna med omedelbar tillgång till relevant information är obestridliga i en bransch som bygger på vård och behandling av människoliv. När nedskärningar och åtstramningsåtgärder fortsätter att påverka sjukvården, är det viktigt för sjukhusledningen att överväga innovativa sätt att möta trycket. Att investera i teknik som uppnår kostnadsbesparingar genom förbättrad patientvård och genomströmning kan vara en lösning på den pågående utmaningen.

Här skriver Carl Ahlgren, försäljningschef för Healthcare för Siemens Financial Services i Norden, om hur elektronisk hälsoinformatik påverkar sektorn:

Framtidens digitala sjukvård - utnyttja elektronisk hälsoinformatik med smarta finansieringslösningar

Vi lever i den digitala tidsåldern och det innebär att informationen nu hämtas, sorteras, lagras och användas på nya sätt i olika sektorer. När det gäller hälso- och sjukvård, så har yrkesverksamma på alla nivåer tillgång till en ständigt växande databas med information om patientvård, historia, kommunikation och mycket mer[1.The Farr Institute of Health Informatics Research http://www.farrinstitute.org/research-education/research. ]

Hälsoinformatik definieras i allmänhet som "De kunskaper, färdigheter och verktyg som gör det möjligt att samla in, hantera, använda och dela information för att stödja genomförandet av vård och för att främja hälsa och välbefinnande.[2Making Information Count: A Human Resources Strategy for Health Informatics Professionals, Department of Health October 2002]. Med hjälp av "hälsoinformatik " kan vårdgivare använda data de redan har för att förbättra vården.

Elektronisk hälsoinformatik innebär mjukvarusystem som elektroniska patientjournaler, Nationell Patientöversikt (NPÖ) och nya generationens bärbara medicintekniska produkter som samlar in data. NPÖ kommer helt enkelt göra patientjournaler mer tillgängliga och gör det möjligt för behörig vårdpersonal att med patientens samtycke ta del av journalinformation som registrerats hos andra landsting, kommuner eller privata vårdgivare. NPÖ ger patienten ökat inflytande då den visar om man gett sitt samtycke till att vårdpersonalen läser informationen. Nyttan med NPÖ inom vården är flera och ger bland annat ökad vårdkvalitet tack vare en helhetsbild av patienten, det blir mindre kostsamt och tidskrävande då man slipper dubbelarbete och den ger en bättre samordning mellan vårdgivare [3.INERA http://www.inera.se/]

Bärbara enheter kan också använda sig av informationsteknik. Den handhållna tekniken tillåter sjukvårdspersonal att komma åt patientjournaler och annan information på språng. Denna sammankoppling har potential att påskynda den diagnostiska processen och förbättra behandlingen.

Det finns många fördelar med att använda hälsoinformatik. Uppgifterna som hämtas genom informatik påverkar alla aspekter av vårdkedjan. Att hålla takten med tekniska framsteg kräver betydande investeringar. Dessutom uppgraderas medicinsk programvara och journalföringsprogram ständigt för att fortsätta att förbättra nivån och användning av data. Det är viktigt att sjukhusledningen söker nya och hållbara sätt att investera i ny teknik. Smarta finansieringslösningar såsom leasing blir allt populärare för att möjliggöra kostnadseffektiva investeringar. Sådana finansieringslösningar sprider kostnaden för teknik under en överenskommen finansieringsperiod, med betalningar anordnade att anpassa den förväntade nyttan av användningen av tekniken, såsom förbättrad operationell effektivitet. Detta eliminerar behovet av en stor initial utgift och kan bidra till att förbättra kassaflöde och rörelsekapital. Tillgångsbaserad finansiering ger offentliga vårdinrättningar tillgång till den senaste tekniken och kan bistå med långsiktig finansiell planering. Dessutom så har finansieringsarrangemangen potential att integrera andra kostnader såsom installation och underhåll samt möjliggöra teknikuppgradering i linje med den tekniska utvecklingen.

Helomfattande, skräddarsydda finansieringspaket erbjuds oftast av specialistsjukvårdsfinansiärer som har en fördjupad förståelse av tekniken och dess tillämpningar. De kan därför skapa skräddarsydda finansieringspaket som passar de specifika kraven hos en vårdinrättning. Till exempel så kan specialistfinansiärer anpassa återbetalningsperioden för att passa organisationens kassaflöde. Detta står i kontrast med de standardfinansieringsvillkoren vanligtvis tillgängliga från generella finansiärer.

Elektronisk hälsoinformatik är avgörande för utvecklingen av hälso- och sjukvården. Fördelarna med omedelbar tillgång till relevant information är obestridliga i en bransch som bygger på vård och behandling av människoliv. När nedskärningar och åtstramningsåtgärder fortsätter att påverka sjukvården, är det viktigt för sjukhusledningen att överväga innovativa sätt att möta trycket. Att investera i teknik som uppnår kostnadsbesparingar genom förbättrad patientvård och genomströmning kan vara en lösning på den pågående utmaningen.

Carl Ahlgren, försäljningschef för Healthcare för Siemens Financial Services i Norden

[1] The Farr Institute of Health Informatics Research http://www.farrinstitute.org/research-education/research

[2] Making Information Count: A Human Resources Strategy for Health Informatics Professionals, Department of Health October 2002

[3] INERA http://www.inera.se/
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Nya resultat om immunförsvarets reaktion vid svår covid-19

Forskare har identifierat flera celltyper som är centrala vid immunförsvarets reaktion vid covid-19.

Jobb & karriär
Karin Almqvist Liwendahl blir ny finanschef på Dignitana

Ny vägledning klar för undvikande av nitrosaminer

Samtidigt förlängs förbudet mot ranitidinprodukter inom EU.

WHO startar kampanj på Twitter

På sociala medier har Världshälsoorganisationen, WHO, startat en kampanj för att få fler människor att bära ansiktsmask.

Jobb & karriär
Glycorex Transplantation rekryterar ny vd

Studie: Tidigare förkylning kan ha skyddat mot covid-19

Nyhetsbrev

Finans
”Läkemedlet ska vara klart bättre än det som finns idag”

Företag med inriktning mot precisionsmedicin står högt i kurs för venturekapitalbolaget Healthcap när de väljer hur de ska göra sina investeringar.

Arkiv

Stort intresse för taiwanesisk plattform om covid-19

En ny webbsida med experter och taiwanesiska företag har skapat internationellt intresse.

Innovation i komplexa miljöer

Trots forskningsmetodernas snabba utveckling komplexitets- och effektivitetsmässigt sker det mesta av den biologiska laboratorieforskningen på det gamla traditionella sättet: manuellt och en faktor i taget. För att kunna utvinna värdefull vetenskaplig kunskap på ett snabbare sätt krävs det en ny angreppsvinkel.

Keminyheter
Ny europeisk databas för produkter med farliga ämnen

Läkemedel mot reumatism kortade vårdtid för svårt covidsjuka

En studie från Karolinska pekar på positiva resultat för ett läkemedel mot ledgångsreumatism som testas mot covid-19. En tidigare studie från Roche kunde däremot inte fastställa statistiskt signifikant förbättring.

Studie: Munskydd av tyg effektivt mot virus

”Dessa bevis bör vara mer än tillräckliga för att rekommendera användningen av munskydd”, säger en av forskarna bakom studien.

Jobb & karriär
Ny kommunikationschef på Hansa

Katja Margell är ny Head of Corporate Communications på Hansa Biopharma.

Jobb & karriär
Ny vd på Medcap

Ryssland planerar massvaccinering i oktober

Hansa Biopharma går in i en ny fas

Lundaföretaget Hansa Biopharma har under sommaren fått tummen upp för sitt transplantationsläkemedel, gjort en nyemission och skrivit avtal med genteknikbolaget Sarepta.

Finans
Stor vinstökning för Astra Zeneca

Företagets koncernchef framhåller framgångar med cancerläkemedlet Tagrisso och diabetesläkemedlet Farxiga.

Jobb & karriär
Ny Nordamerikachef hos Calliditas

Gileads besked – så mycket kommer remdesivir kosta

Priset för att behandla en covid-19-patient med remdesvir landar på 21 800 kronor. – Det är lite lägre än vad jag trodde, säger Anders Sönnerborg till Life Science Sweden.

Keminyheter
Rötter och grenar blir vårdkläder

Jobb & karriär
Flera förändringar i Oncopeptides ledning

Rockad och nyrekrytering karaktäriserar bolagets tillsättning av ny vd samt forskningschef.

Regeringen tillsätter coronakommission

Finans
Lipigons nyemission övertecknad

Studie: Fler skulle kunna vara immuna mot covid-19

Preliminära resultat pekar på att fler kan vara immuna mot covid-19, även om de fått negativt antikroppssvar.

2

Krönika
Torgny Fornstedt: Analytisk kemi måste hitta tillbaka till sina rötter

Det behövs fler kunniga analytiska kemister både på universiteten och inom industrin, skriver Torgny Fornstedt i en krönika.

Keminyheter
Sverige vill ha en EU-gemensam kemikaliestrategi

Jobb & karriär
Mattias Bergqvist ny ledamot i Scandinavian CRO

Vitalis blir digital konferens

Selectimmune rekryterar ny vd

Tillväxtanalys ska bevaka life-science industrins utveckling

Vinnova stödjer KTH:s testkit för antikroppar mot covid-19

Se alla Medlemsnytt

BLOG: Cobra Biologics Reveals New Brand Identity

How to Keep Your Microscope Clean

Cobra Biologics delivers plasmids for production of CG01

How to Keep Your Microscope Clean

Cobra signs supply agreement with AstraZeneca

Ny medarbetare till PharmaRelations i Norge

PharmaRelations stärker upp med ny konsultchef

Join us for a webinar on confocal microscopy!

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Improve your metrology skills, also @home.

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Cleaning and Disinfecting Microscope and Optical Components

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Are you working from home?

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Increase efficiency in the lab!

Verifiering vid tillverkning av Ventilatorer

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Sänd till en kollega

0.13