23948sdkhjf

Första priset efter rekorddonationen

I maj 2016 donerade Bengt Sjöberg 2 miljarder kronor - en av de största donationerna i svensk historia. Nu delas det första priset i donationens namn ut. Sjöbergpriset på 1 miljon dollar går till forskare för upptäckter bakom nya effektiva cancerbehandlingar.


Det var i

maj 2016 som rekorddonationen på 2 miljarder kronor till forskning och behandling inom främst lungcancervården offentliggjordes. Bakom en av de största donationerna i svensk historia stod affärsmannen Bengt Sjöberg.

I samband med donationen bildades Sjöbergstiftelsen som varje år i nära samarbete med Kungl. Vetenskapsakademien ska dela ut ett pris på en miljon dollar till en framstående cancerforskare eller grupp av forskare. Utöver denna summa ska ytterligare 60–70 miljoner kronor per år delas ut till forskning för att utveckla förbättrade behandlingsmetoder.

Nu offentliggörs de första pristagarna av Sjöbergpriset som får utmärkelsen ”för banbrytande studier av cellulära processer som lett till utveckling av nya effektiva cancerläkemedel”. Pristagarna är:

James P. Allison , University of Texas, Usa och Tony Hunter , Salk Institute for Biological Studies, Usa.

James Allison har undersökt hur T-celler aktiveras, och hur en viss bromsande signal kan stoppas. Allison upptäckte att när den bromsen tas bort, kan immunsystemet med full effekt attackera tumörceller. Upptäckterna har lett till cancerläkemedel som kallas immune checkpoint-blockerare, och som har avgörande betydelse vid hudcancerformen melanom. De används även för behandling av andra cancerformer, och en rad kliniska prövningar pågår.

Tony Hunter har studerat hur normala celler omvandlas till tumörceller och har visat att det krävs en speciell process för detta, kallad tyrosinfosforylering. Hans upptäckt banade vägen för utvecklingen av en ny typ av cancerläkemedel, tyrosinkinashämmare. Dessa har revolutionerat behandlingen av kronisk myeloisk leukemi och gör stor nytta även vid andra cancerformer.

Prisutdelningen kommer att ske under Kungl. Vetenskapsakademiens högtidssammankomst den 31 mars 2017 i H.M. Konungens och H.M. Drottningens närvaro. Den 30 mars håller pristagarna öppna föreläsningar på Karolinska Institutet.

I maj 2016 kommenterade Bengt Sjöberg den nybildade stiftelsen så här:

- Jag har under flera år haft intentionen att bilda någon form av stiftelse för att ge tillbaka till samhället av det kapital jag samlat ihop under min livstid. Min tanke är att stiftelsen främst ska inrikta sig på cancerforskning, men om man i framtiden löser cancerns gåta vill jag att stiftelsen ska kunna bidra till annan medicinsk forskning och även till forskning inom miljöområdet.

Rekorddonatorn Bengt Sjöberg avled i mitten av januari 2017 i sviterna av lungcancer.
Läs mer:
Rekorddonation till cancerforskning
Affärsmannen Bengt Sjöberg skänker två miljarder kronor till forskning och behandling inom främst lungcancervården.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.329