23948sdkhjf

Senzagen tar sig an kemikalietesterna

Nu står Senzagen redo att lansera sin nya teknik för hudallergitester. Deras in vitro-metod kan höja kvaliteten jämfört med dagens djurtester.

Det Lundabaserade bioteknikföretaget Senzagen gör sig redo för nästa stora produktlansering. Sedan tidigare har de etablerat sin Genomic allergen rapid detection, Gard, som är en analysmetod för att göra allergitester av kemikalier, som utförs in vitro, det vill säga helt utan att använda försöksdjur.

Testmetoden Gardskin är

ett hudallergitest som kan ge svar på om ett ämne är allergiframkallande eller ej. Nu har Senzagen utvecklat det vidare så att det också kan ge ett mått på hur stark den allergiska effekten är. Den nya produkten Gardpotency kan därigenom bli ett alternativ till de tester som krävs av EU:s förordning om registrering, utvärdering, tillstånd och begränsningar av kemiska ämnen, Reach.

– Ungefär 35 procent av kemikalierna som täcks av Reach måste testas för hudallergi. Och vid alla dessa tester kommer vi nu kunna ersätta djurförsöken. Potentialen för Gardpotency är enorm, för man räknar med att omkring 30 000 kemikalier fortfarande inte är testade enligt Reach krav, säger Senzagens vd, Anki Malmborg Hager.

Gard använder kroppens eget immunförsvar som testmetod. Ungefär 200 gener har ansvar för att reagera mot främmande ämnen i kroppen. Genom att utsätta odlade mänskliga celler för en kemikalie går det att läsa av hur dessa gener triggas och avläsa hur stark den allergiska effekten är.

– Det är en väldigt bra metod, inte bara för att många djur kan besparas lidande, utan också för att våra resultat blir mer tillförlitliga genom att det är det mänskliga immunsystemet som vi testar på. De här testerna är också enklare att göra.

Senzagen åker närmast till Society of toxicologys årliga konferens i Baltimore, där de kommer att presentera de studier som gjorts på analysmetoden. Samtidigt arbetar man vidare med att få metoden slutgiltigt godkänd. Externa laboratorier gör just nu tester av Gards teknik.

– Det är mycket jobb med att gå igenom valideringsprogrammet, men vår metod är vältestad så det kommer att gå bra. Vi räknar med att vi är godkända under 2018. Målet är att nå ut globalt och skriva kontrakt med licenslaboratorier och distributörer, säger Anki Malmborg Hager.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078