23948sdkhjf

Fredrik Bäckhed får professur i medicin

Kungliga vetenskapsakademien har beslutat tilldela Fredrik Bäckhed Torsten Söderbergs akademiprofessur i medicin.

Fredrik Bäckhed får anslaget för sina ”banbrytande upptäckter kring tarmflorans betydelse för kroppens ämnesomsättning”. Anslaget, som uppgår till 10 miljoner kronor, är finansierat av Torsten Söderbergs stiftelse och möjliggör forskning på heltid i fem år. Hans forskning handlar om hur tarmfloran påverkar vår fysiologi och hur den bidrar till utvecklandet av ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar.

– Söderbergprofessuren ger oss

möjlighet att långsiktigt fortsätta det här arbetet. Vi kommer framför allt att undersöka de mekanismer som en diabetesframkallande tarmflora kan bidra till sjukdomsutvecklingen med, säger Fredrik Bäckhed i ett pressmeddelande.

Fredrik Bäckhed disputerade vid Karolinska Institutet 2002 och fortsatte sedan som postdoc på Washington university i St Louis. Han leder i dag en forskargrupp vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, som är specialiserad på tarmflorans betydelse för hälsan. Tillsammans med kollegor har han i flera uppmärksammade studier visat att sjukdomar som diabetes, fetma och hjärt-kärlsjukdom har direkt koppling till förändringar i bakteriefloran i våra tarmar.

Fredrik Bäckhed är även gästprofessor vid Köpenhamns universitet och har tidigare varit gästprofessor vid Oslo universitet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079