23948sdkhjf

En CRO-veteran fyller år

Från början byggdes företaget kring en enorm kardiologisk klinisk studie. Nu fyller A + Science 20 år och är ett rutinerat CRO-bolag som står på många ben.

Året var 1997 och en grupp kardiologer vid Göteborgs Universitet planerade och utvecklade en stor multinationell klinisk studie inom det kardiovaskulära terapiområdet. 20 000 patienter från fem olika länder skulle ingå i studien som kallades ASCOT och den bästa lösningen för att hantera detta stora projekt blev att bilda ett bolag. Gradvis växte företaget till att bli ett fullskaligt och självständigt CRO-bolag som nu har funnits i 20 år.

– Vi var ett av de första CRO-bolagen i Skandinavien berättar Tania Persson, affärsutvecklingschef på A + Science, som själv har arbetat i företaget i 19 år.

Från början låg

nästan allt fokus på ASCOT-studien. En studie vars resultat publicerats flera gånger i The Lancet och som ledde till att riktlinjerna för behandling av kardiovaskulära sjukdomar ändrades. Men med tiden har förutsättningarna för marknaden kring kliniska studier förändrats.

– Initialt arbetade nästan alla anställda, vilket var ett tjugotal personer, med ASCOT-studien som löpte över flera år och omfattade 20 000 patienter. Men så stora studier finns inte i Sverige idag utan de flesta studier är kortare och har betydligt färre deltagare, förklarar Tania Persson.

Basen i bolagets verksamhet är fortfarande kliniska prövningar men man erbjuder även tjänster inom ytterligare tre huvudområden; Pharmacovigilance, som hanterar alla typer av tjänster inom biverkningshantering, City Site som är bolagets egen mottagning där kliniska prövningar fas II-IV bedrivs i öppenvårdsmiljö och outsourcing av konsulter som inkluderar roller inom alla bolagets verksamhetsområden.

Mycket har förändrats på 20 år, en av dessa saker är synen på andra CRO-bolag.

– Från början såg vi dem bara som konkurrenter men det har förändrats och idag samarbetar vi mycket med andra internationella CRO-bolag över nationsgränserna. Samarbete är väldigt viktigt inte bara för att öka kostnadseffektiviteten utan också för att föra in lokal kompetens och erfarenhet i studierna.

Bolaget drivs sedan 2013 av de anställda, en unik organisationsform som Tania Persson ser som mycket framgångsrik.

– En platt och transparent organisation, med korta beslutsvägar gör att de anställda ser resultatet av sina insatser och är motiverade att tillsammans hitta de bästa lösningarna för bolaget och dess kunder.

Nu firar CRO-veteranen 20 år. Nyvald styrelse är på plats med Agneta Edberg, tidigare bland annat i styrelse hos Immunicum och Idogen och vd på Mylan, som valts till ny styrelseordförande och ny styrelseledamot i Meg Tivéus, styrelseproffs med uppdrag för bland annat Swedish Match, Danderyds sjukhus och Nordea fonder.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Getinges dotterbolag återkallar ballongpump för hjärtstöd i USA
Bättre lindring mot migrän mål för forskare
Ska avslöja dussintalet cancerformer – med ett enda blodprov
Utvecklar sprej mot antibiotikaresistenta bakterier
God löneutveckling inom life science
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.094