23948sdkhjf

Peptonic satsar receptfritt

När gelen mot vaginal atrofi visade sig fungera lika bra utan den aktiva substansen oxytocin, väljer Peptonic att lansera den receptfritt.

Peptonic medical utvecklingsarbete av en gel mot vaginal torrhet visade överraskande resultat i Fas II-studier. Produkten var lika effektiv även utan sin aktiva substans oxytocin. Därför beslutar nu bolaget att satsa på ett receptfritt läkemedel, under varumärket Vagivital.

– Lanseringen av Vagivital är självklart en kursändring i Peptonic, men det är ingen helomvändning. Vi är fortfarande aktiva inom segmentet kvinnohälsa, vårt fokus är fortfarande vaginal atrofi och vi kommer även i fortsättningen att utveckla produkter på basen av gedigen klinisk forskning, säger Johan Inborr, vd för Peptonic medical, i ett pressmeddelande.

Effekten av Vagivital visade sig vara mycket god i de kliniska studierna, och Peptonic sätter stor tilltro till sin nya produkt. Marknaden sägs utgöra ungefär 700 miljoner kronor i Norden, men majoriteten av försäljningen består av receptfria östrogenprodukter. Diskussionerna kring risker med östrogen gör Vagivital till en möjlig vinnare i segmentet och målet är att primärt distribuera genom apotek.

Nu ska den nya produkten CE-märkas, samtidigt som Peptonic undersöker möjligheterna för ett patent. Kostnaderna för detta och för lanseringen ska täckas av en företrädesemission med målet att dra in 12 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093