23948sdkhjf

Han får pris för arbete mot sepsis

Adam Linder, överläkare vid infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet tilldelas det internationella priset Global sepsis award.

Adam Linder får priset för sitt engagemang och arbete att starta Sepsisfonden, en ideell insamlingsstiftelse med syfte att sprida kunskap bland allmänheten och samla in pengar till forskningen. Han är också engagerad i att bygga upp en patientförening för drabbade av sepsis och har genomfört en undersökning om kunskapen om sepsis i Sverige. Han har varit medarrangör i en stor Sepsiskonferens, Lusep i Lund, en plattform för diskussioner kring framsteg inom området sepsis och allvarliga infektionssjukdomar. Konferensen återkommer 2018.

I sin egen forskning vill Adam Linder lyckas att så snabbt som möjligt diagnosticera patienter för sepsis. Tillsammans med sina kollegor på avdelningen för infektionsmedicin har han upptäckt att ett protein, HBP, fungerar som en markör för sepsis.

– Vi är på god väg att utveckla ett test som gör att man kan mäta och få svar på HBP-koncentrationen i blodet på 15 minuter. Vi kommer att få möjlighet att använda testet på riktiga patienter på akutmottagningar i Sverige, berättar han i ett pressmeddelande.

I dag missar sjukvården många patienter med sepsis.

–Vi hoppas och tror att HBP kan identifiera riskpatienterna flera timmar innan de försämras och får skador på inre organ.

Tillståndet sepsis, förr ofta kallat blodförgiftning, uppstår när en svår infektion spridit sig till hela kroppen. Infektionen behöver dock inte ursprungligen komma från blodet utan är ofta en följd av till exempel en influensa, halsfluss, lunginflammation eller urinvägsinfektion.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063