23948sdkhjf

Sundin satsar på forskningen

Han är en av världens bästa ishockeyspelare. Nu ger han sig in i medicinen. – Jag känner att jag vill ge tillbaka, jag vill göra något gott, säger Mats Sundin.

Vi träffas i stora runda Wallenbergsalen på Karolinska institutet. Mats Sundin har precis presenterat sin avsikt med Mats Sundin Fellowship för Kung Carl Gustav, drottning Silvia, den kanadensiska generalguvernören David Johnston, hans fru fru Sharon Johnston och hela Karolinska institutets ledning. Sundin låter lika självklar som som om han pratade om sitt senaste mål. Det är klart, de flesta runt bordet har han träffat många gånger förut.

– Det känns väldigt roligt att vara här och redan se resultat. Både av forskningen, men också att laboratoriet är på plats och att samarbetet är igång mellan forskare här i Sverige och i Kanada, säger han.

Under sina 18 år som hockeyspelare inom National hockey leage, NHL, för olika kanadensiska hockeylag gjorde han mer än 500 mål och tillsammans med det svenska landslaget vann han tre VM-guld och ett OS-guld. För drygt åtta år sedan meddelade Sundin han skulle sluta spela. Han var då 38 år, hade tjänat i snitt 70 miljoner per säsong och sugen på att göra något nytt. Till en början tittade Mats Sundin brett, efter något projekt eller en insats som kunde göra nytta.

– Jag letade efter ett filantropiskt projekt eller något som kunde göra nytta för mänskligheten, säger han.

Efter ett tag hittade han rätt. Det blev forskning om livet. Tillsammans med University of Toronto och Karolinska institutet inrättade han en fond för forskare med målet att förbättra förutsättningarna för mänskligheten.

De första postdoktorerna inom Mats Sundin Fellowship har redan satt igång. Sophie Petropoulos var på plats i Wallenbergsalen och berättade om sin forskning kring mammans livsstil och embryots första vecka. Med hjälp av anslaget från fonden har hon nu byggt upp sin forskningsavdelning på Karolinska institutet och kommer att jobba parallellt både i Sverige och i Toronto. Hennes mål är, förutom forskningen, att förbättra tekniken och ge nya verktyg för embryonal forskning.

Helst vill jag att min forskning ska resultera i en bättre miljö för embryon i hela världen och att kommande generationer ska få de bästa förutsättningarna för ett hälsosamt liv, berättar Sophie Petropoulos.

Mats Sundin ser nöjd ut efter presentationen. Och imponerad.

– Elitidrottare och forskare har mycket gemensamt, jag trodde jag var vinnarskalle, men nu när jag ser Sophie och hennes kolleger… de ger sig aldrig!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156