23948sdkhjf

Sverige ska bli bäst i världen

En satsning på över 100 miljoner kronor ska göra Sverige ledande på biologiska läkemedel.

Innovationsmyndigheten Vinnova och Vetenskapsrådet storsatsar på att göra Sverige ledande inom biologiska läkemedel. Drygt 100 miljoner kronor satsar de under de kommande åren på uppbyggnaden av tre nya centrum för att skapa starka forsknings- och utvecklingsmiljöer inom området.

Satsningen ingår i ett åttaårigt forskningsprogram för biologiska läkemedel på totalt 320 miljoner kronor och är en del i regeringens strategiska samverkansprogram inom life science.

I centrumen ska flera av Sveriges största läkemedelsföretag arbeta tillsammans med mindre företag, universitet och högskolor och aktörer inom hälso- och sjukvården, inom forskning, utveckling och innovation.

– Centrumen ska medverka till att Sverige blir ett ledande land inom utveckling och produktion av biologiska läkemedel. Det kan på sikt ge förutsättningar för exportframgångar, tillväxt och nya jobb, säger Charlotte Brogren, generaldirektör för Vinnova.

För ett år sedan, i juni 2016, meddelade regeringen att de satsar 90 miljoner kronor på utveckling och produktion av biologiska läkemedel i en helt ny verksamhet på GE Healthcare i Uppsala. Anläggningen som växer fram i Uppsala är en av världens största fabriker för tillverkning av produkter inom kromatografi, en separationsmetod som används för att rena fram den aktiva läkemedelssubstansen vid tillverkning av biologiska läkemedel. GE Healthcare har satsat 870 miljoner kronor på utbyggnaden av Uppsalaanläggningen.

Och nu satsas alltså ytterligare pengar på området.

Följande centrum får finansiering:

  • CAMP - Centre for Advanced Medical Products, 48 miljoner
  • CellNova - Centre for development and production of next generation biological drugs, 40 miljoner
  • NextBioForm - Utvecklings- och formuleringscentrum för nästa generations biologiska läkemedel, 16 miljoner i en första etapp

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.141