23948sdkhjf

Silver och elektricitet mot bakterier

Bakterietillväxt på ytor kan förhindras genom att få silver och elektricitet att samverka.

Genom att belägga en yta med ledande plast täckt av ett lager med nanopartiklar av silver och sedan addera en svag elektrisk ström kan bakterietillväxt förhindras på olika ytor. Metoden, som har utvecklats av en forskargrupp vid Karolinska universitetet, kan komma att användas för att förhindra bakterieinfektioner på sjukhus.

Bakterier kan överleva en lång tid på plastytor, varifrån de kan spridas till patienter och orsaka besvärliga infektioner.

Elektriska stötar och höga doser av silver är välkända vapen mot bakterier, men dessa metoder används sällan på sjukhus eftersom de även kan vara farliga för människor. Ny forskning vid Karolinska Institutets Swedish Medical Nanoscience Center visar dock att det räcker med mycket låga silverkoncentrationer och svag strömstyrka för att döda bakterier – om båda metoderna används samtidigt.

Forskningsgruppens arbete inriktade sig på bakterietypen Staphylococcus aureus. Svaga elströmmar hade ingen effekt på bakteriens tillväxt på ytor gjorda av ledande plast. På liknande ytor, men som även var täckta av ett lager nanopartiklar av silver minskades bakterietillväxten. Den bakteriedödande effekten av silvernanopartiklarna förstärktes markant när en svag elström kopplades till den ledande plasten, och ytan blev i princip ren från bakterier. Läs mer om metoden här.

– Fenomenet kallas bioelektrisk effekt och innebär att elektriska fält försvagar bakteriecellernas förmåga att stå emot attacker utifrån. Vi använder den elektriska signalens förmåga att öka nanopartiklarnas antimikrobiella effekt, säger Salvador Gomez-Carretero, doktorand vid institutionen för neurovetenskap på Karolinska Institutet i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078