23948sdkhjf

Framsteg vid behandling mot benskörhet

En ny studie visar fördelar av det nya läkemedlet romosozumab, som bidrar till nybildning av benvävnad.

Vid gängse behandling mot benskörhet används ofta alendronat, som bromsar nedbrytningen av skelettet och minskar risken för frakturer med 20-50 procent. Tyvärr fortsätter många med osteoporos att få frakturer, något som orsakar stort lidande och till och med tidig död.

I en studie där forskare vid Sahlgrenska akademin ingick, testade man effekten av en ny behandling med läkemedlet romosozumab, en antikropp som blockerar sklerostin, som i sin tur bromsar nybildningen av ben. Denna behandling kan därmed leda till en nybildning av benvävnad i kroppen.

I studien ingick 4 000 äldre kvinnor med benskörhet och tidigare fraktur. Behandling med romosozumab gav 48 procent lägre risk för kotfraktur och 27 procent lägre risk för arm- eller benfraktur, än för dem som behandlats med alendronat. Biverkningar var i stort sett lika vanliga i båda grupperna men det fanns en viss förhöjning av allvarliga kardiovaskulära hos dem som behandlats med romosozumab.

– Med den nya behandlingen skulle vi kunna erbjuda betydligt bättre skydd mot frakturer och därmed kunna hjälpa många patienter med uttalad osteoporos, säger Mattias Lorentzon i ett pressmeddelande. Han är medförfattare till studien, professor i geriatrik på Institutionen för medicin vid Sahlgrenska akademin, och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079