23948sdkhjf

Macchiarini frias: "Jag förstår att det väcker reaktioner"

Så sa kammaråklagare Jennie Nordin efter att samtliga förundersökningar mot kirurgen Macchiarini lagts ned.

- Jag förstår att det väcker reaktioner, men det här är en brottsutredning, sa kammaråklagare Jennie Nordin efter att hon meddelat att det inte blir något åtal av kirurgen Paolo Macchiarini.

Det var i juni förra året som den tidigare stjärnkirurgen Paolo Macchiarini delgavs misstanke om brott i fyra fall. Misstankarna gäller brott i samband med fyra operationer, varav tre gäller operationer av de omtalade syntetiska luftstrupar, som utfördes på Karolinska universitetssjukhuset.Under torsdagen meddelade kammaråklagaren Jennie Nordin att förundersökningen läggs ned i samtliga fyra fall.

Mellan åren 2011 och 2013 utförde kirurgen Paolo Macchiarini, som då var gästprofessor vid Karolinska institutet, fyra operationer på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset. Trots att etiska tillstånd saknades och metoden var helt obeprövad, tilläts han operera in konstgjorda luftstrupar på tre patienter. Samtliga har avlitit.

Macchiarini var delgiven misstanke om tre fall av grovt vållande till annans död alternativt grovt vållande till kroppsskada, samt ett fall av grovt vållande till kroppsskada, i samband med operationer som utförts vid Karolinska universitetssjukhuset mellan 2011 och 2013. Macchiarini förnekar brott. Totalt handlar det om fyra patienter. Under tordagen meddelade kammaråklagare Jennie Nordin att förundersökningen läggs ner i samtliga fall.

−  Vi har kommit fram till att det har varit oaktsamt att genomföra fyra av de fem operationerna eftersom kirurgen utförde operationerna med syntetiska luftstrupar i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. Men vi har inte funnit att brott går att styrka. Detta beror på att vi inte kan bevisa att effekterna med hög sannolikhet hade uteblivit med en annan metod, säger Jennie Nordin.

Kammaråklagare Jennie Nordin gick under pressträffen på polishuset i Stockholm igenom besluten för de fyra målsäganden. För målsägande 1, en man från Island med en tumör i luftstrupen, meddelades att det inte går att bevisa att andra metoder – med hög grad av sannolikhet – skulle ha lett till att målsäganden levt längre eller levt idag. Det går inte heller att bevisa att andra metoder eller palliativa insatser – med höggrad av sannolikhet – hade gett ett minskat lidande. Därför läggs förundersökningen ned.

Gällande målsägande 2, en man från USA med tumör i luftstrupen, går det enligt kammaråklagare Nordin inte att bevisa att operationen orsakat målsägandens död. Inte heller går det att bevisa att målsägandens skador – med hög grad av sannolikhet – hade uteblivit om man avstått från att genomföra transplantationen. Förundersökningen läggs därför ned.

För målsägande 3, en kvinna från Turkiet med svåra skador i luftstrupen och en infektion i brösthålan, går det inte att bevisa att hon – med hög grad av sannolikhet – hade levt idag med andra behandlingsalternativ. Inte heller går det att bevisa att komplikationerna – med hög grad av sannolikhet – hade uteblivit med andra behandlingsalternativ. Förundersökningen läggs ned.

För målsägande 4, en patient som led av ett ovanligt och komplicerat tillstånd i svalg- och halsregionen, utfördes en operation för att avlägsna en skadad del av luftstrupen. I efterförloppet tillstötte komplikationer men rättsliga rådet menar att ingen kritik ska riktas mot någon gällande operationen eller efterförloppet, och då det inte går att bevisa att någon av de inblandade har agerat oaktsamt så läggs även denna förundersökning ned.

I den externa utredning som efteråt genomfördes av professor Kjell Asplund av Paolo Macchiarinis verksamhet riktades skarp kritik mot både Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet. Bland annat ifrågasattes procedurerna kring hans rekrytering. I samband med detta inledde även polis och åklagare en undersökning av fallet, vilket resulterade i att Paolo Macchiarini delgavs misstanke om brott i samband med fyra operationer.

I torsdags meddelade alltså kammaråklagare Jennie Nordin att utredningen läggs ned i samtliga fyra fall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079