23948sdkhjf

Stöd till antibiotikautveckling utreds

Regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att föreslå åtgärder för att underlätta för läkemedelsföretag att utveckla ny antibiotika.

Antibiotikaresistens är ett allvarligt hälsohot som ökar i omfattning. Det finns därför behov av nya antibiotika. Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att lämna förslag på hur man kan främja utvecklingen av nya antibiotika.

Sverige har ett jämförelsevis gott resistensläge tack vare ett långvarigt och aktivt engagemang av flera aktörer inom olika sektorer och nivåer men globalt försämras situationen.

Antibiotikaresistens är ett av de största långsiktiga hoten mot en modern sjukvård och mot vår hälsa. Det här beslutet handlar om att långsiktigt bidra till att säkerställa vårt skydd", säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten ska i sitt uppdrag komma med en rekommendation om vilken eller vilka åtgärder som bedöms vara lämpligast att gå vidare med.

Fokus för uppdraget är incitamentsmodeller för att stimulera utveckling av nya antibiotika. Det handlar om incitament för att underlätta för läkemedelsföretag att satsa på utveckling av nya antibiotika.

Frågan om incitamentsmodeller för att främja utveckling av nya antibiotika behöver i förlängningen hanteras på internationell nivå. En eventuell åtgärd skulle exempelvis kunna innebära en svensk pilotverksamhet på nationell nivå för att visa på möjliga tillvägagångssätt för den internationella nivån.

Uppdraget redovisas till Socialdepartementet senast den 31 december 2018. En delredovisning av uppdraget ska ske senast den 30 juni 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11