23948sdkhjf

Alzheimerbolag får innovationspengar

– En otroligt viktig värdemätare för vårt projekt, säger bolagets vd.

Det är läkemedelsbolaget Alzecure har tilldelats 5 mijoner kronor i anslag för sin forskning kring nya läkemedel för behandling av Alzheimers sjukdom.

Anslaget utdelas av det strategiska innovationsprogrammet Swelife och finansieras via innovationsmyndigheten Vinnova. Det ingår i Swelifes så kallade acceleratorprogram och är endast tillgängligt för projekt som tidigare har fått stöd av Swelife.

Nu har alltså läkemedelsbolaget Alzecure tilldelats 5 miljoner kronor via acceleratorprogrammet för sin forskning med läkemedelskandidaten ACD678. Det är en så kallad gammasekretasmodulator, som minskar bildningen av amyloid-beta-42 peptiden vilken bildar de för sjukdomen så karakteristiska amyloida placken i hjärnan.

– Anslaget är en otroligt viktig värdemätare för vårt projekt. Det indikerar den höga kvaliteten och det stora intresset för projektet och dess verkningsmekanism bland både forskare och näringsliv som är inriktade på att försöka hitta botemedel mot denna svåra sjukdom, säger Johan Sandin, vd och grundare av bolaget.

Själva urvalsprocessen inom den så kallade steg 2-utlysningen av acceleratorprogrammet har skötts med hjälp av en panel av externa bedömare som representerar både akademi och näringsliv.

– Samtliga är noga utvalda. Tillsammans med Vinnova har vi knutit till oss bedömare vars kompetens matchar utlysningens syften: att ge en ordentlig skjuts mot kommersialisering, säger Åsa Wallin, projektledare för Swelifes acceleratorprogram.

Bolaget siktar på att inleda kliniska studier i människa med kandidaten under 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078