23948sdkhjf

VD nomineras till hälsominister

En tidigare vd från läkemedelsindustrin nomineras av Donald Trump till ny hälsominister.

President Donald Trump har sagt att läkemedelsindustrin, Big Pharma, "kommer undan med mord" med sina orimliga priser på läkemedel. Han har vid flera tillfällen kritiserat bolagen för deras höga priser.

Nu nominerar han formellt Alex Azar, tidigare vd för Eli Lillys amerikanska del till ny hälsominister, alltså den som ansvarar för FDA, livsmedels- och läkemedelsmyndigheten. Han har haft posten tidigare under George W Bush från 2005 till 2007.

Azar har också varit styrelsemedlem i Biotechnology Innovation Organization, BIO, som är den viktigaste lobbygruppen för bioteknikindustrin och där Eli Lilly är medlem. Han lämnade båda posterna i januari i år för att starta eget.

Eli Lilly är en av de största tillverkarna av diabetesläkemedel och har fått hård kritik för att man hela tiden höjer priserna. Kostnaden för två viktiga läkemedel steg snabbt under Azars tid som vd, skriver International Business Times. Det har presidenten uppmärksammats på av tre demokratiska kongressmedlemmar.

De kritiserar nomineringen i ett brev till presidenten.

- Att utnämna Mr Azar skulle skicka en mycket tydlig signal att din administration är nöjd med att sätta läkemedelsräven som chef över sjukvårdshönshuset, skriver de.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.116