23948sdkhjf

Möjligt maktskifte i de största regionerna

I Västra Götalandsregionen och i Region Stockholm har allianspartierna tillsammans med Miljöpartiet styrt de senaste fyra åren och i Region Skåne har de klassiska allianspartierna hållit i tyglarna. Nu ser det ut att ändras.

Ännu är inga resultat definitiva, men utifrån preliminära mandatfördelningar ser det ut som om förändringarnas vindar drar fram över Sveriges tre största regioner.

Region Stockholm har styrts av allianspartierna tillsammans med Miljöpartiet den senaste mandatperioden. Och de senaste fyra valen har alliansen fått ihop mandat nog för att styra landstinget, senare regionen. Det kan nu komma att ändras.

Socialdemokraterna gör sitt bästa regionval på 20 år och när 92 procent av rösterna är räknade har partiet 31,1 procent och 50 mandat – tio mer än förra valet. Men för att Socialdemokraterna ska kunna få ihop en majoritet krävs, förutom Vänsterpartiets mandat, även Miljöpartiet och Centerpartiet. Tillsammans skulle de få en majoritet på 53,6 procent. Miljöpartiet som i fyra år styrt tillsammans med alliansen, har gett besked.

– Det blågröna styret finns inte längre. Det skulle kräva ett aktivt stöd från SD och vi styr absolut inte med deras stöd, oavsett om det är aktivt eller passivt, säger Sandra Ivanovic Rubin, gruppledare för Miljöpartiet i Region Stockholm, till Dagens ETC.

Hur Centerpartiet ställer sig till att styra tillsammans med S, V och MP är oklart. Men under valrörelsen har samtliga allianspartier i Region Skåne varit tydliga med att de inte tänker styra med hjälp eller tillsammans med SD.

– Liberalerna i regionen har under hela valrörelsen varit tydliga med att vi vill fortsätta det blågröna samarbetet. Något samarbete med SD är inte aktuellt. Nu inväntar vi det slutliga valresultatet, skriver Liberalernas ställföreträdande kanslichef Rasmus Jonlund till Dagens ETC.

Irene Svenonius (M), finansregionsråd, skriver i ett skriftligt meddelande till DN under måndagen, att Moderaternas utgångspunkt är att samla regionen till ett styre som fungerar och som är framtidsinriktat, och att M tidigare styrt regionen i minoritet mellan 2014 och 2018.

Även i Region Skåne backar allianspartierna samtidigt som Socialdemokraterna ökar. Däremot får inget block egen majoritet. Moderaternas regionråd Carl-Johan Sonesson, säger till Skånska Dagbladet att han räknar med att fortsätta styra.

– Jag stänger aldrig några dörrar men nu ska vi i första hand sätta oss ner med våra allianskollegor och inkludera Sverigedemokraterna i de diskussionerna, säger han.

Men varken Centerpartiet och Liberalerna är med på det tåget. Centerpartiet tar tydligt avstånd till att Carl-Johan Sonesson vill se ett samarbete med SD.

– Han vet att han gör det utan oss, säger Centerpartiets regionråd Annette Linander till tidningen.

Gilbert Tribo, Liberalernas regionråd och gruppledare för L i Region Skåne, vill inte heller styra med SD.

Det har jag sagt hela tiden att vi inte kan tänka oss att styra med SD, men nu ska jag under dagen ha möten med partigruppen, det är inte bara upp till mig att besluta, säger han till SVT Skåne under måndagen.

Västra Götalandsregionen har styrts av Grönblå Samverkan, bestående av allianspartierna och Miljöpartiet, i ett minoritetsstyre de senaste två mandatperioderna.

Efter söndagens val står det klart att Socialdemokraterna är klart största parti med 29,5 procent när 95 procent av rösterna är räknande. Om Grönblå samverkan består har de fortfarande ett mandat mer än S och V tillsammans. Skulle MP däremot välja att byta sida får det rödgröna blocket 68 mandat, och med det 11 fler mandat är allianspartierna tillsammans. SD är tredje största parti i regionen efter S och M med 15,4 procent och 24 mandat – en ökning med fyra mandat.

Inget parti varken på vänster eller högerkant säger sig vara villiga att styra tillsammans eller med stöd av Sverigedemokraterna.

Hélen Eliasson (S), oppositionsråd, vill ha ett nytt minoritetsstyre.

– Socialdemokraterna har gjort ett starkt val i Västsverige. Jag ska göra mitt yttersta att skapa stabilitet och stänger inte dörren för något parti förutom för Sverigedemokraterna. Jag kan tänka mig att styra tillsammans med Centern, med MP och med Vänsterpartiet och MP. Jag kan också titta på att få en majoritet genom att styra tillsammans med Moderaterna och andra partier, säger hon till Dagens Medicin, på kvällen för valdagen.

Men även Lars Holmin, gruppledare för Moderaterna, säger sig vilja axla rollen som regionstyrelsens ordförande, om det preliminära resultatet står sig.

– Vi minskar visserligen som grupp men är fortfarande den största minoriteten och har den breda mitten. Målsättningen är att fortsätta styra regionen, säger han till Dagens Medicin.

Onsdag kväll beräknas de sista rösterna vara räknade, cirka 200 000 stycken som består av förtidsröster och utlandsröster, och ett slutgiltigt resultat kan presenteras. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078