23948sdkhjf

"Det är roligt att Sverige för en gångs skull ligger 15 år före"

| Av Lisa von Garrelts | Tipsa redaktionen

Han har kartlagt människans proteiner i det världsberömda projektet Human protein atlas. Nu är han i färd med att skapa molekylära fingeravtryck av människor genom den största datainsamlingen någonsin i sitt slag. Life Science Sweden har träffat Mathias Uhlén.

År 2003 startades projektet att skapa en komplett karta över det mänskliga proteomet. I spetsen stod Mathias Uhlén, professor i mikrobiologi vid Kungliga tekniska högskolan. Efter elva års intensiv forskning kunde det svenska miljardprojektet Human protein atlas år 2104 lansera version ett av världens första proteinatlas som visar var våra proteiner uttrycks. Intresset från andra aktörer har inte uteblivit. Storspelare som grundarna av Facebook och Microsoft har nu också bestämt sig för att bygga en human cellatlas och Mathias Uhlén med medarbetare har fått pengar från Chan Zuckerberg Initiative, som är en satsning av Facebooks grundare Mark Zuckerberg och hans fru Priscilla Chan.

– Dessa aktörer är både kompletterande men även konkurrerande till vår verksamhet och det är ju roligt att vi i Sverige för en gångs skull ligger 15 år före i detta projekt, säger Mathias Uhlén.

Efter lanseringen av proteinatlasen har vi fått se vävnadsatlasen och cellatlasen och i augusti publicerades patologiatlasen i den ansedda tidskriften Science.

– Jag hoppas att vår artikel blir en tankeställare för många forskare i fältet. Vi har länge sagt att vi måste ha prognostiska biomarkörer som berättar hur man ska behandla patienten. I patologiatlasen har vi kommit fram till 10 000 prognostiska biomarkörer för i stort sett alla cancrar men även om dessa statistiskt ger information om vad som ska hända patienten så är bruset för den enskilde så stort att det inte säger så mycket. Patologiatlasen är egentligen en information till väldigt många forskare att inte leta efter prognostiska markörer på det här sättet, för det fungera inte på individnivå. Vi måste ändra strategi.

Nästa år är planen att kunna lansera en blodatlas som kartlägger alla celler och proteiner i människans blod och därefter publicering av en hjärnatlas.

Men trots storleken och omfattningen på arbetet med proteinatlasen så står Mathias Uhlén med armarna uppkavlade mitt i ett enormt hälsoprojekt som han driver med hjälp av medel från Familjen Erling-Perssons stiftelse. Stiftelse inrättades år 1999 till minne av Erling Perssons och har sin ekonomiska grund i donationer från Stefan Persson, ordförande i Hennes och Mauritz. Inledningsvis inriktades verksamheten på att stödja projekt kring utbildningar inom entreprenörskap men ganska snart började stiftelsen även finansiera forskning inom medicin.

Det långtgående målet med hälsoprojektet är att med ett blodprov kunna avslöja sjukdomar innan man ens har fått symptom och att kunna erbjuda individualiserade behandlingar utifrån varje individs förutsättningar. Men dit är det långt kvar. Sedan ett drygt år tillbaka befinner sig projektet i en datainsamlingsfas som saknar motstycke.

– Var tredje månad under två års tid tar vi blod-, urin- och avföringsprover från 100 individer för att kartlägga celler och proteiner i blodet, mikrober i tarmfloran och nedbrytningsprodukter i urinen. Detta ger enorma mängder data i en omfattning som aldrig tidigare har skett i detta sammanhang.

Efter datainsamling och analys ska Mathias Uhlén tillsammans med forskningspartnern Sahlgrenska akademien söka applicerbar kunskap i materialet och därefter, om möjligt, få fram kliniska tillämpningar med potentiellt jättelik samhällsnytta.

– Det vi ser redan nu är att varje individ har en egen profil både i blodet och i tarmfloran och denna unika profil är relativt stabil vilket ingen har sett tidigare.

I förlängningen skulle kunskapen från de molekylära fingeravtryck som nu samlas in och analyseras öppna upp för helt nya möjligheter till individualiserad behandling. Att kunna förutsäga sjukdom kan bli verklighet och möjligheten till att på molekylärnivå ge människor information om deras hälsostatus och hur åtgärder som motion, medicin eller viktnedgång påverkar hur kroppen mår blir möjligt.

– Vi har ännu inte hittat de kliniskt relevanta biomarkörerna för framtiden, men om de finns där så kommer vi att hittad dem. Om de inte finns där kommer vi även att kunna säga det, men jag vill vara ödmjuk inför vad detta ska leda till för den kliniskt praktiserande läkare.

En stor del av Mathias Uhléns forskning bygger på enorma mängder data och han återkommer ofta till vikten att dra slutsatser utifrån allt material som man som forskare samlar in.

– Det finns ett visst mått av det som jag kallar för frimärkssamlande inom forskningen. Att man samlar en massa data och får fram långa listor som ingen sedan bryr sig om. Man drar inga ordentliga slutsatser från materialet och ibland är skälet att det kanske inte ens går.

Tidigare i höstas belönades Mathias Uhlén med stiftelsen Forska Sveriges utmärkelse till årets forskare 2017 för sin unika forskargärning på högsta internationella nivå. Och även om Mathias Uhlén rönt stor internationell uppmärksamhet genom åren är utmärkelser fortfarande viktiga och betydelsefulla.

– Det är viktigt att man förstår sambandet mellan framgångsrik forskning och i slutänden välfärd. Sverige är oerhört beroende av export. Genom utmärkelser för min forskning bli sambandet mellan grundforskning, tillämpad forskning och i förlängningen industriell succé och bibehållen välfärd uppmärksammat och det är viktigt.

När Nobelpriset kommer på tal slår Mathias Uhlén ifrån sig eventuella funderingar om ett framtida pris för egen del. Det viktiga är att drivas av nyfikenhet och inte av drömmen om en framstående forskarkarriär menar han. Men erkännande och uppmärksamhet är inte oviktigt:

– Precis som att en idrottsman tycker att det är roligare att vinna löpartävlingen i OS än att komma långt bak i fältet så är det ju som forskare roligast att vara först med en upptäckt. Att får erkännande för det man gör kan ju också vara viktigt i jakten på forskningsanslag.

Sverige är basen för Mathias Uhléns forskning och han tycker att det har vänt uppåt för Sverige som life science-nation.

– Vi såg en dipp runt år 2000 med uppsägningar i branschen, uppköpet och nedläggningarna runt Pharmacia och även en viss nedgång akademiskt. Men detta har helt vänt. Nu har vi massor av nya spännande bolag där många har varit framgångsrika även på börsen. Vi ser att flera av de stora bolagen har växt ytterligare och vi har AstraZeneca som satsar stort i Sverige, till och med på produktion, något som kändes osannolikt för bara 10 år sedan.

På frågan vad som står på hans politiska önskelista kommer den svenska exporten åter på tal.

– Vår välfärd är beroende av export och en stor del av exporten är innovationsdriven. Vi behöver därför en bra bas för forskning. Det viktigaste tycker jag är att politikerna inte drabbas av aktivister som bedriver lobbyism för endast en typ av forskning. Jag är övertygad om att staten måste finansiera en bra balans mellan grundforskning, tillämpad forskning och strategisk forskning.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Intervju: Vill dämpa lunginflammationen vid covid-19

Synact hoppas på fas II-studier med huvudkandidaten AP1189 för behandling av lunginflammation i samband med coronainfektion.

Läkemedel för lupussjuka på väg att ta slut

Trots bristande evidens förskrivs läkemedel med hydroxychloroquine till covid-19-patienter runt om i världen. Nu rapporterar The Guardian att substansen, som är livsnödvändig för personer med olika lupussjukdomar, håller på att ta slut i flera länder.

Covid-19-patienter kan få plasma från tillfrisknade

Behandlingsalternativen för patienter med svår covid-19 är få. Nu överväger svenska läkare att starta en klinisk studie med plasma från tillfrisknande personer, rapporterar Läkemedelsvärlden.

Nyupptäckt resistensgen kan hota kraftfull antibiotika

Svenskt biotech-företag hjälper danska forskare med coronavaccin

Bioteknikföretaget Attana reste under särskilda restriktioner in i Köpenhamn under veckan för att hjälpa danska forskare att starta nya experiment på väg mot ett vaccin mot covid-19.

Apoteksgruppen Karlshamn är Årets Franchisetagare

Nyhetsbrev

Nya regler underlättar för framställning av desinfektionsmedel

Arkiv

Folkhälsomyndigheten tar hjälp av näringslivet för att öka testkapaciteten av covid-19

WHO startar insamling för covid-19

Intervju: ”Vi har blivit ett mer moget bolag”

Xspray Pharma byter börslista – ”Skulle kunna ta runt halva marknaden på bara ett par veckor”

EU kan skjuta upp nya regler för medicinteknik

Vaccination mot pneumokocker eller influensa skyddar inte mot covid-19

Nu meddelar Folkhälsomyndigheten att vaccination mot varken influensa eller pneumokocker skyddar mot lunginflammation orsakad av sjukdomen covid-19.

”Den viktigaste milstolpen hittills”

Lunds universitet forskar om coronavirus i luften

Toleranzia får 2 miljoner kronor från Vinnova

Novavax utvecklar coronavaccin

Inom ett och ett halvt år kan ett vaccin mot det nya coronaviruset vara tillgängligt. Det har redan visat lovande resultat i djurstudier. – Vi har möjlighet att göra en stor insats för mänskligheten, det är klart att vi alla pressas i verksamheten att göra vårt yttersta, säger Gregory Glenn, på Novavax.

Lunds universitet hoppas att AI kan underlätta för patologer

Cobra Biologics ska framställa coronavaccin i Matfors

Cobra Biologics är ett av få företag i världen som kan framställa DNA-plasmider i större skala. Nu arbetar fabriken i Matfors tillsammans med Karolinska Institutets covid-19-grupp för att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset.

Två självtester för covid-19 stoppas

3

Medicinhistoriker: "Vänta med karantän"

Flera länder sätter sin befolkning i karantän och samtidigt får svenska regeringen kritik för sin mer återhållsamma linje. Det finns dock både hälsomässiga och samhällsekonomiska skäl att vänta med en strikt karantän. – Karantänvapnet måste man vänta med till absolut rätt tillfälle. Då ska det vara en hård karantän där i princip ingen får gå ut opåkallat, säger medicinhistoriken Peter M Nilsson.

Studie: Typ 2-diabetes vanligare hos män med tidig pubertet

Astrazeneca donerar 9 miljoner ansiktsmasker

Intervju: Svenskt företag i vaccinracet

Om ett par veckor startar Stockholmsbaserade ISR upp in vivo-studier med ett nytt inhalationsvaccin mot Corona – "Bra att vara beredda med ett vaccin som man kan utgå ifrån när covid-20 eller -21 kommer."

Studie: Linagliptin gav inga hjärt- eller njurskador hos äldre med typ 2-diabetes

Materielbristen förväntas bli värre under veckan

Forskare har hittat sätt att rensa kroppen på triglycerider

EU-kommissionen startar lager för medicinsk utrustning

Jobb & Karriär
Nya ledamöter i Kungliga Vetenskapsakademin

Fortsatt brist på skyddsmaterial – andningsmasker på väg

Hård kritik mot Varuförsörjningsnämnden

Socialstyrelsen ska styra upp fler intensivvårdsplatser

Förändringar i cellernas nedbrytningscentraler kan leda till cancer

Vitalis flyttas till sommaren

Sjukvårdsutrustning stoppas av stängda gränser

Studie: Uppföljning med telemedicin effektivt vid sömnapnébehandling

Forskare använder VR-teknik för att designa nya läkemedel

Se alla Medlemsnytt

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Milmed, en effektiv utmanare till Antihistaminer

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

Live demo of ZEISS LSM 980 with Airyscan 2 in Malmö

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

Hög driftsäkerhet vid vakuumgenering inom plastindustrin

ZEISS Hour Seminar

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Workshop | Live Cell Imaging in Superresolution Mode

Cognate BioServices announces acquisition of Cobra Biologics

Effektiv vakuumförsörjning för tillverkning av husbilar

Mätteknik för vakuum i ny tappning

ZEISS Two-hour Seminar

ZEISS One-hour Seminar

Learn how you can benefit from ZEISS LSM 900 in less than an hour!

One-hour Seminar

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vå...

Sänd till en kollega

0.14