23948sdkhjf

Ny rapport: Standardiserade vårdförlopp fungerar

När socialstyrelsen lägger fram sin rapport om standardiserade vårdförlopp är resultaten tydliga.

Socialstyrelsen har tagit fram en rapport om standardiserade vårdförlopp. I den utvärderas de dryga 100 000 patienter som har genomgått proceduren sedan vårdförloppen infördes för tre år sedan.

– Vi är på rätt spår i cancervården, men mer behöver göras. Ingen ska behöva vänta en enda dag för länge, de standardiserade vårdförloppen visar att det är möjligt att snabbare få rätt hjälp, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Framgångsfaktorer i vården är enligt rapporten att man har en nationell samsyn, ett gemensamt språk och plats för lärande, samtidigt som det går att göra lokala anpassningar. Men det är fortfarande brist på nyckelkompetens.

– Vi ser att kompetensförsörjningsfrågorna är avgörande, vi behöver åtgärda den bristande tillgången på specialister både bland läkare och sjuksköterskor. Jag är övertygad om att personalsatsningar och utbyggnad av de standardiserade vårdförloppen är viktiga pusselbitar, säger socialminister Annika Strandhäll.

28 standardiserade vårdförlopp har införts inom cancervården under de tre åren som rapporten har skrivits. Under tiden har väntetiderna och utredningstider blivit kortare för många patienter. Sedan 2016 finns det dessutom ett vårdförlopp för patienter med ospecifika och allvarliga symtom som kan bero på cancer. Det har gynnat många som tidigare skickats runt mellan olika verksamheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.086