23948sdkhjf

Enklare kontroll av förskrivarbehörigheter

Tidigare har apotek tvingats kontrollera förskrivarnas behörighet manuellt. Nu presenterar E-hälsomyndigheten en lösning.

Det nya IT-stödet kallas RIF, Registret för individuella förskrivarbehörigheter, och visar att ett läkemedel kräver utökad behörighet och dessutom om förskrivaren har rätt specialistbehörighet för ett visst läkemedel eller om den aktuella förskrivaren har en dispens från Läkemedelsverket.

– Hittills har det behövts flera olika informationskällor för att verifiera att förskrivaren har rätt att förskriva ett läkemedel med utlämnandebegränsning. Det innebär att farmaceuten måste utföra manuella kontroller för att avgöra om ett läkemedel får lämnas ut till en kund. Nu får farmaceuten upp alla uppgifter som behövs på sin skärm när ett recept expedieras, säger Katarina Bodin, farmaceutisk utredare på E-hälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

För att kunna använda RIF behöver apoteken uppdatera sina system till E-hälsomyndighetens senaste version av e-recepttjänsterna.  Bakgrunden till den nya lösningen är ett uppdrag från regeringen där myndigheten ombads att automatisera och digitalisera kontrollen av individuella förskrivarbehörigheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062