23948sdkhjf

Lucka 19 - vem hittar vi här?

Det lackar mot jul och det vill vi uppmärksamma tillsammans med er. Varje dag fram till jul får vi här veta vad profiler i life science-världen har på sin önskelista.

I lucka 19 i vår julkalender finns Jonas Ekstrand , vd för branschorganisationen Sweden Bio.

Vad tycker du förstör julstämningen?

– Oj, är det redan jul?! Bristen på snö är såklart trist, men än värre är bristen på förståelse för att life science-sektorn är komplex och multidisciplinär och att samverkan mellan olika aktörer är essentiell. Vi har en fantastisk forskningsinfrastruktur i Sverige som är finansierad av allmänna medel och som kan ge vår life science-industri stora konkurrensfördelar. Men jag hörde nyligen en hög företrädare för en ledande forskningsfinansiär säga att ESS och MAX IV är ”forskningsanläggningar” i betydelsen att industrin nog inte har något där att göra. Ridå!

Vad önskar du dig i julklapp?

– För egen del skulle jag gärna göra ett besök på den Internationella rymdstationen, ISS och för Swedenbio hoppas jag att den kraftiga tillströmningen av nya medlemmar håller i sig. Jag önskar också att alla entreprenörer inom life science-sektorn får tillräckliga resurser att driva sina bästa projekt framåt. Det vore fantastiskt, i synnerhet för slutanvändaren – patienten, om lovande projekt lyckas tack vare god tillgång till finansiering, kompetens och klokhet.

Efter att du har ätit upp julskinkan - vad ser du fram emot för valfläsk?

– Jag ser fram emot att vi ska lyckas öka tempot och ”success rate” på vår life science-sektor. Och varför inte genom att de publikt finansierade satsningar som görs fokuseras på att lösa reella behov! Då ökar verkningsgraden och helheten kommer att fungera betydligt bättre. Vi har alla ett gemensamt ansvar att bidra till detta och under valåret 2018 gäller det att vara extra tydlig om vad som gör skillnad.

Här finns lucka 18.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11