23948sdkhjf

Ny topp till Vetenskapsakademien

Professor Dan Larhammar har valts till ny preses av Kungl. Vetenskapsakademien – ett av målen är att folkbilda och att synas i samhällsdebatten.

Dan Larhammar har tillbringat nästan hela sin akademiska karriär vid Uppsala universitet där han nu undervisar på nio kurser på läkarprogrammet och biomedicinprogrammet. Dessutom har han en egen forskningsgrupp på sex personer som forskar inom neurobiologi, om mekanismer för aptitreglering och evolutionen av gener för hormoner och i nervsystemet.

I grunden är Dan Larhammar apotekare och utsågs 2016 till Årets farmaceut av förbundet Sveriges farmaceuter.

Han har ägnat mycket tid åt distinktionen mellan vetenskap och pseudovetenskap och har även engagerat sig i granskning av forskningsfusk.

– Jag har ett brett vetenskapligt intresse och brinner för folkbildning. Jag har ägnat 20 år att försvara och förklara vetenskapen och som preses för Vetenskapsakademien ser jag en stor möjlighet att fortsätta det arbetet, säger han i ett pressmeddelande.

Kungl. Vetenskapsakademien har nyligen arbetat fram en ny strategiplan för verksamheten som bland annat handlar om att bidra med vetenskapliga underlag för samhällsdebatt och beslutsfattande. Som preses får Dan Larhammar en viktig uppgift i detta arbete som brukar kallas science for policy. Samtidigt understryker Akademien betydelsen av långsiktighet i satsningen på forskning och vikten av grundforskning för att ta fram ny kunskap, alltså en genomtänkt policy for science.

– Jag hoppas kunna förmedla att Vetenskapsakademien är en fantastisk kunskapsresurs i många sammanhang. Akademien besitter en oerhört bred expertis som vi kan bli bättre på att föra ut i övriga samhället, säger Dan Larhammar.

Som preses blir han Akademiens ordförande och främste företrädare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062