23948sdkhjf

5 miljoner till dåligt utforskad koppling

Sambandet mellan hjärtsjukdomar och barncancer är ett området som saknar tillräcklig forskning. Nu delar Barncancerfonder och Hjärt-lungfonder ut 5 miljoner till fyra forskare.

Upp till en tredjedel av de barn som hjärttransplanterats utvecklar senare i livet cancerformen lymfom. Vidare har barn som drabbas av cancer ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, till följd av de starka mediciner som ingår i cancerbehandlingen. Det har skapat en ny patientgrupp: barn med hjärtproblem som utvecklar cancer och barn med cancer som utvecklar hjärtproblem.

Genom medel från Postkodlotteriet delar nu Barncancerfonden och Hjärt-lungfonden tillsammans ut 5 miljoner kronor till fyra forskningsprojekt inom området.

Marianne Jarfelt, barnonkolog och forskare vid Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus i Göteborg har fått 1 250 000 kronor i anslag för att undersöka förekomsten av hjärtpåverkan hos barncanceröverlevare samt identifiera riskfaktorer för hjärtsvikt. Britt-Marie Ekman-Joelsson, Göteborg, har tilldelats 1 250 000 kr till sitt projekt: Identifiering av riskfaktorer för uppkomst av post-transplantationslymfom. Petru Liuba, Lund har fått 700 000 kr till projektet Samspel mellan hjärta och kärl hos unga barncanceröverlevare och Mikael Dellborg, Göteborg har fått 1 800 000 kr, till projektet Cancer hos barn och vuxna med medfödda hjärtfel i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094