23948sdkhjf

Hjärtinfarkt ger högre dödlighet hos kvinnor

För den kvinna som får en hjärtinfarkt ökar risken att dö två gånger mer än för en man.

Det uppseendeväckande resultatet visar en studie som genomförts i ett samarbete mellan Danderyds sjukhus, Karolinska institutet och University of Leeds. I studien ingår 180 000 svenskar i kvalitetsregistret Swedeheart. Förutom skillnaden i risken att dö, hittade man skillnader i behandlingen efter en hjärtinfarkt, skillnader som skulle kunna vara en orsak till ojämlikheten i prognos.

Kvinnor får nämligen mindre av evidensbaserad behandling i form av tidigt kranskärlsingrepp, blodförtunnande läkemedel, blodtryck- och blodfettsänkande behandling, något som gäller hela Sverige.

– Vår studie kan inte svara på varför kvinnor får mindre av evidensbaserad behandling. En förklaring kan vara att kvinnors hjärtinfarkt ofta ser annorlunda ut, med färre eller inga förträngningar av kranskärlen. Hjärtinfarkt utan förträngningar på kranskärlen vet vi betydligt mindre om, och här måste mer forskning göras, säger Tomas Jernberg, som är ordförande för Swedeheart, anställd på Danderyds sjukhus hjärtklinik som överläkare och dessutom den som initierade studien.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078