23948sdkhjf

Koffein biomarkör för parkinsons

Forskare vid Juntendo University rapporterar om att använda blodnivåer av koffein och dess nedbrytningsprodukter som biomarkörer för Parkinsons sjukdom.

Parkinsons är en neurodegenerativ sjukdom som påverkar kroppskontroll med symptom som skakningar, stelhet och svårigheter att gå. Forskning tyder på att koffein minskar risken att utveckla sjukdomen.

Nu har ett forskarlag vid Juntendo University School of Medicine i Japan studerat hur spår av koffein i blodet kan vara en markör för sjukdomen. De fann att koffeinnivån var betydligt lägre hos patienter med sjukdomen. Koffeinhalten skulle därför kunna användas som biomarkör, särskilt i tidiga stadier.

De japanska forskarna studerade 139 män och kvinnor, med och utan Parkinsons sjukdom. De drack mellan 0 - 5 koppar kaffe per dag och serumhalterna av koffein och dess 11 s k nedströmsmetaboliter mättes.

Serumhalterna av koffein och nästan samtliga metaboliter, inklusive teofyllin, teobromin och paraxantin, var lägre hos dem med sjukdomen. Forskarna såg dock ingen koppling mellan sjukdomens svårighetsgrad och serumhalter. Inte heller såg man någon skillnad mellan män och kvinnor trots att män oftare drabbas.

Men forskarna föreslår att koffein och dess metaboliter "kan användas som tidiga diagnostiska biomarkörer för Parkinsons sjukdom" samt att resultaten är "ytterligare ett tecken på de nervskyddande effekterna hos koffein".

Artikel: Serum caffeine and metabolites are reliable biomarkers of early Parkinson disease. Neurology, January 3, 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063