23948sdkhjf

165 miljoner mot läkemedelsrester

Regeringen satsar 165 miljoner kronor under tre år för att minska utsläppen av läkemedelsrester i miljön.

Regeringen har beslutat om en förordning för ett nytt bidrag för att minska mängden läkemedelsrester som hamnar i miljön. Förordningen är ett steg i regeringens budgetsatsningar för 2018 på ett renare hav och ska bidra till att uppnå flera av miljökvalitetsmålen.

Det nya bidraget ska stötta investeringar i teknik för att rena vattnet från läkemedelsrester i avloppsanläggningar – teknik som i dag är kostsam att installera.

− Läkemedelsrester som kommer ut i miljön från bland annat avloppsreningsverk kan leda till oacceptabla miljöeffekter och bidra till en ökad antibiotikaresistens. Regeringen vill med hjälp av bidraget driva på införandet och utvecklingen av tekniken så att vi snabbare kan lösa problemet, säger miljöminister Karolina Skog i ett pressmeddelande från regeringen.

Bidraget för rening av avloppsvatten från läkemedelsrester omfattar 45 miljoner kronor för år 2018, 50 miljoner kronor för år 2019 och 70 miljoner kronor för år 2020. Stödet kommer att kunna sökas av kommuner, kommunala bolag eller kommunalförbund. Stödet kommer att hanteras av Naturvårdsverket, som kommer att öppna första utlysningar inom kort.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125