23948sdkhjf

Fettnedbrytning kan hjälpa tumörer

Vid låg blodtillförsel kan tumörer utnyttja nedbrytningen av omgivande fettceller och använda fettmolekyler som bränsle i stället för blodsocker. Det visar forskare vid Karolinska Institutet i en djurstudie.

Tumörers tillväxt och spridning är beroende av så kallad angiogenes, bildandet av nya blodkärl som kan förse cancerceller med näringsämnen och hormoner, däribland glukos. Behandling med antiangiogena läkemedel minskar antalet blodkärl i tumören liksom tillgången på blodglukos. Många sådana läkemedel har tagits fram och används nu på patienter för behandling av olika typer av cancer.

Men den kliniska nyttan med antioangiogena läkemedel för cancerpatienter är generellt låg och den cancer som behandlas utvecklar ofta läkemedelsresistens. Det gäller särskilt de cancertyper som växer i närheten av fettvävnad, till exempel bröstcancer, bukspottkörtelcancer, levercancer och prostatacancer.

En forskargrupp vid Karolinska Institutet har nu i samarbete med japanska och kinesiska forskare upptäckt en ny mekanism som gör att cancercellerna kan undgå antiangiogen behandling och utveckla resistens.

Färre blodkärl i en tumör leder till låg syresättning i tumörvävnaden, en process som kallas hypoxi. I studien visar forskarna att denna syrebrist fungerar som en utlösningsmekanism som leder till att fettceller kring eller i tumörvävnaden bryter ner lagrade överflödiga lipidmolekyler. Dessa kan vid låg blodtillförsel användas för tumörtillväxt.

– Vi tror därför att en kombinationsbehandling med både antiangiogena läkemedel och läkemedel som blockerar denna fettnedbrytning skulle vara mer effektiv för att bekämpa cancer. I djurmodeller har vi kunnat visa att en sådan kombinationsbehandling överträffar behandling med endast antiangiogena läkemedel, säger Yihai Cao, professor vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi på Karolinska Institutet, som lett studien.

Hans forskargrupp planerar nu att samarbeta med läkemedelsföretag och cancerläkare för att utforska om ett sådant behandlingskoncept kan förbättra cancerpatienters livskvalitet och livslängd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11