23948sdkhjf

NIH-pengar till Umeåforskning

Fredrik Almqvist, Umeå universitet, och hans amerikanska forskarkollega får 24 miljoner kronor från National institutes of health, NIH, till tuberkulosforskning.

- Ett anslag av den här storleken gör verkligen skillnad och ger oss den uthållighet som är nödvändig för att följa upp våra tidigare forskningsresultat. Ett mervärde är så klart att det också knyter samman våra respektive lärosäten på ett värdefullt sätt, säger Fredrik Almqvist, professor i organisk kemi, Umeå universitet i ett pressmeddelande.

Infektion av bakterien Mycobacterium tuberculosis orsakar ca nio miljoner nya fall av tuberkulos, TB, och 1,5 miljoner TB-relaterade dödsfall varje år. Epidemin förvärras av ökningen av läkemedelsresistenta TB-fall, vilket gör det klart att det behövs nya strategier för att bekämpa sjukdomen.

I projektet planerar forskarna Fredrik Almqvist och Christina Stallings, School of medicine, Washington university, St. Louis och gästforskare på Umeå centre for microbial research, Umeå universitet, att utveckla nya substanser som i kombination med befintlig antibiotika ska kunna användas vid behandling av både läkemedelskänslig och läkemedelsresistent TB.

- Våra substanser gör Mycobacterium tuberculosis känslig för immunresponser och vissa antibiotika. Nästa steg är mus-studier (in vivo) samtidigt som vi försöker utveckla ännu potentare toleransinhibitorer, som vi kallar våra molekyler, säger Fredrik Almqvist.

- En utmaning med projektet är det faktum att TB växer väldigt långsamt och att dagens behandlingar är långa och omfattande. Därför är det mycket viktigt att det här anslaget fördelas på fyra år med möjlighet till förlängning efter nya ansökningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125