23948sdkhjf

Smärtstillande ökar risk för hjärtsjukdom

Diklofenak, ett vanligt receptfritt smärtstillande medel ökar risken för hjärt- kärlsjukdom även jämfört med paracetamol och andra traditionella NSAID-läkemedel.

Det visar en ny studie som gjorts av danska forskare och som bygger på data från danska vårdregister. Forskarna har med hjälp av uppgifterna simulerat kliniska prövningar där de följt 6,3 miljoner vuxna danskar under en månad efter uthämtning av recept på NSAID-läkemedel eller paracetamol mellan åren 1996 och 2016.

Resultaten visar att diklofenak kan ge uppemot 50 procents högre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom jämfört med att inte äta några läkemedel alls.

Om man jämför med ibuprofen eller paracetamol medför diklofenak 20 procents högre risk, jämfört med naproxen ligger riskökningen på 30 procent. Den absoluta riskökningen är störst hos de som redan hade en förhöjd risk eller redan insjuknat i hjärt- och kärlsjukdomar, enligt studien.

Diklofenak är en så kallad COX-2-hämmare vilket ger ett överskott av COX-1, ett enzym som kan bidra till bildning av blodproppar. Andra läkemedel blockerar både COX-1 och COX-2 vilket minskar risken för hjärtsjukdom.

Substansen klassas även som ett miljögift.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078