23948sdkhjf

Lundaforskare kan upptäcka cancer tidigt

Med ett nytt blodbaserat test ska man kunna upptäcka behandlingsbar bukspottkörtelcancer.

Bukspottkörtelcancer har diffusa symptom, vilket gör att denofta upptäcks sent i sjukdomsförloppet. Trots att den bara utgör tre procent av alla cancerfall dör det fler människor av bukspottkörtelcancer än av bröstcancer.

Nu har ett nytt test möjlighet att ändra på den dystra statistiken. Forskare vid Lunds universitet, Herlev hospital, Knight cancer institute och Immunovia har utvecklat ett blodtest som kan upptäcka sjukdomen medan den fortfarande går att behandla.

– Vårt test gör att vi med 96 procents säkerhet kan upptäcka bukspottkörtelcancer vid de två första stadierna, då möjligheterna att operera bort är betydligt bättre. Detta kan var flera månader innan symptom. För långt framskridna stadier, då sjukdomen vanligen brukar upptäckas, finns för närvarande få behandlingsalternativ och prognosen är betydligt sämre, säger Carl Borrebaeck, professor i immunteknologi vid LTH, Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Testet har utvecklats på en så kallad antikroppsmikromatris där flera 100 antikroppsfragment används för analys. En droppe blod från patienten analyseras med dessa antikroppschip och de proteiner som finns i blodet fångas upp och ger därmed en signal. Finns inte proteinerna eller om de finns i lägre koncentration blir signalen lägre. På så sätt har en unik proteinsignatur för tidig detektion av pankreascancer identifierats.

Metoden utnyttjar immunförsvarets egna reaktioner på sjukdomen och bygger på 29 markörer som forskarna identifierat som verksamma vid bukspottkörtelcancer.

I framtiden skulle metoden kunna användas för att undersöka människor som har en förhöjd risk att drabbas, exempelvis på grund av ärftlighet, nyligen upptäckt diabetes eller kronisk bukspottkörtelinflammation.

Studien, som publicerats i Journal och clinical oncology bygger på prover som tidigare samlats in från patienter i Danmark och USA vid olika stadier av sjukdomen. Nästa steg är redan påbörjat och det består av en prospektiv studie i USA. Denna studie förväntas ta tre år att genomföra.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078