23948sdkhjf

Visselblåsarna frias av ny utredning

Karolinska anklagade visselblåsarna i Macchiarinifallet för att olovandes ha läst journaler och brutit mot sekretessreglerna. En utredning vill nu fria dem.

När visselblåsarna slog larm innan Macchiariniskandalen briserade, anklagades de av sjukhuset för att ha läst journaler de inte hade behörighet att läsa och för att ha brutit mot sekretessen. De varskoddes om att de skulle tilldelas en varning, vilket aldrig skedde med hänvisning till att de brutit mot reglerna i ett gott syfte.  

Nu har de fyra visselblåsande läkarna gett företaget Institutet för medicinsk rätt i uppdrag att göra en utredning av skuldfrågan. Företaget arbetar med information och utbildning inom medicinsk juridik och har åtagit sig uppdraget utan ersättning. 

När IMR lägger fram sin rapport drar de slutsatsen att visselblåsarna inte brutit mot några regler utan att "visselblåsarnas agerande varit i enlighet med såväl lydelsen som andemeningen hos det regelverk som styrt deras yrkesutövning som läkare". Man argumenterar för att det var nödvändigt för dem att läsa journalen för den av de två patienter de inte vårdade, då båda gått igenom en unik behandling, som i övrigt saknar beprövad erfarenhet att stödja sig på. 

Att slå larm till Karolinska institutet och Centrala etikprövningsnämnden ska inte vara ett brott mot sekretessen, då sjukvårdspersonal har den skyldigheten enligt patientsäkerhetslagen.  

– Det är angeläget att allmänheten, och framförallt hälso- och sjukvårdspersonalen, inte leds att tro att det regelverk som ska värna patienters integritet är blint för patientsäkerheten och för svåra situationer som vårdpersonal ställs inför. Ytterst är det en fråga om respekten för den medicinrättsliga lagstiftningen och des ställning som arbetsverktyg för vården, säger Oskar Höllgren, jurist på IMR och som har varit ansvarig för utredningen, i ett uttalande på företagets hemsida. 

Enligt Dagens medicin, som varit i kontakt med Karolinska, vidhåller sjukhusledningen att visselblåsarna gjort överträdelser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08