23948sdkhjf

Megaupphandlingen klar: Västra Götaland har valt it-system

Här är företaget som vann upphandlingen av framtidens it-system i vården.

Västra Götalandsregionen har valt leverantör av det kärnsystem som blir ska utgöra grunden i ett helt nytt it-stöd för hälso- och sjukvården. Valet föll på Cerner Sverige och deras lösning Millennium. 

 –  Nu har vi tagit ett stort och viktigt steg mot framtidens vårdinformationsmiljö. Vi kan nu gå in i nästa fas och fokusera på alla de förberedelser som behöver göras, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin, i ett pressmeddelande. 

I dag finns det en rad olika it-system i vården, som kommer att kunna ersättas med ett nytt kärnsystem. Målet är att man nu ska få en gemensam vårdinformationsmiljö, som gör det enklare för alla aktörer i verksamheterna att samverka.  

Med Millennium har Cerner ett it-system för vården, som används av mer än 25 000 vårdenheter. Mer än 5 000 av dem är sjukhus. 

–Jag känner mig trygg med att vi valt ett system som möter behoven i hälso- och sjukvården. Detta tack vare att så många engagerade medarbetare från vården bidragit i upphandlingen, säger Ann-Sofi Lodin. 

Kontraktet, som kan skrivas under först efter att överklagandeperioden gått ut den 8 oktober, är värt 2,1 miljarder kronor över tio år, med möjlighet till fyra års förlängning. I avtalet ingår inte bara kärnsystemet, utan också en anpassning av Millennium till VGR:s förhållanden och implementeringen av it-lösningen i vårdorganisationen. 

I upphandlingsprocessen har VGR samverkat med regionens alla 49 kommuner, något som gör att systemet kan börja användas även i den kommunala hälso- och sjukvården. Ur detta kommer möjligheter att lättare kunna dela information mellan landstinget och kommunerna.  

– Det är fantastiskt positivt att länets kommuner, tillsammans med VGR möjliggör en gemensam och modern informationshantering inom hälso- och sjukvården. Kommunerna ser fram emot smidigare övergångar mellan huvudmännen, vilket kommer förbättra arbetsförhållanden och vara till gagn för våra invånare, säger Thomas Jungbeck, direktör för VästKom, som samordnar kommunernas medverkan i upphandlingen. 

Imförandet av Millennium kommer att inledas i det södra området och 2023 ska det ha implementerats i hela regionen. 

– Vi har ett stort arbete framför oss som kommer att beröra alla medarbetare i hälso- och sjukvården, säger Ann-Sofi Lodin. Det här är den största förändringen som gjorts i vården sedan regionbildningen och en chans till stora förbättringar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094