23948sdkhjf

Immunovia gör rekordstudie tillgänglig

För att validera sin produkt inledde bolaget 2016 den största kliniska studien för tidig upptäckt av ärftlig bukspottkörtelcancer hos högriskgrupper. Nu tillgängliggörs studien för alla på världens största databas för kliniska studier.

Lundabaserade Immunovia har utvecklat en blodbaserad biomarkörssignatur för tidig upptäckt av bukspottkörtelcancer med namnet Immray Pancan-d. För att validera denna inledde bolaget 2016 den hittills största kliniska studien för tidig upptäckt av ärftlig bukspottkörtelcancer hos högriskgrupper, i samarbete med ett flertal bukspottkörtelcancercentra i Europa och USA.

Nu registrerar Immunovia studien, Panfam-1, på clinicaltrials.gov och gör studien tillgänglig för patienter, anhöriga, vårdpersonal och allmänheten. Det är ett webbaserat register för kliniska studier som drivs av United States national library of medicine vid national institute of health, och är den största databasen för kliniska studier i världen. För närvarande innehåller databasen registreringar från över 230 000 studier, utförda i 204 länder i hela världen.

PanFAM-1 är en observationsstudie som startade 2016 och kommer att användas för att samla in och analysera data från över två tusen högriskpersoner under en treårsperiod. Studien genomförs på ett antal kliniker i USA och Europa som redan erbjuder screeningsprogram för ärftlig bukspottkörtelcancer. Målet med studien är att bedöma diagnostisk noggrannhet för Immray Pancan-d i en prospektiv studie, någonting som krävs för att erhålla ersättning samt ett eventuellt godkännande från FDA.

– Vad som skiljer det här projektet från tidigare blodtestbaserade studier kring tidig upptäckt är dess internationella omfattning och de goda resultaten hos patienter med tidiga stadier av bukspottkörtelcancer, kommenterar Lynn Matrisian, vetenskapschef på Pancan1 som sammanfattar Immunovias senaste publikation i Journal of clinical oncology i sin blogg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078