23948sdkhjf

Får option på Astrazeneca-molekyl

Sinntaxis har tecknat ett optionsavtal om en fas 2-klar läkemedelskandidat utvecklad av Astrazeneca.

Kandidaten AZD2066 har utvecklats av Astrazeneca och har studerats i klinisk fas 2 i patienter med neuropatisk smärta. Läkemedelskandidaten finns idag hos Acturum som är ett bolag som har rättigheterna till en rad läkemedelskandidater vilka utvecklats av Astrazeneca.

I ett optionsavtal får Sinntaxis nu exklusiv rätt att inom en treårsperiod få licens till kandidaten mot ersättning i form av aktier i bolaget. Att får kontroll över en molekyl som redan uppvisat tillfredsställande kliniska farmakokinetiska egenskaper och säkerhetsprofil i fas 1- och fas 2-studier, kan förkorta utvecklingstiden för indikationen stroke väsentligt.

I dag finns det inget läkemedel som hjälper strokepatienter att återhämta förlorade funktioner. De är hänvisade till rehabiliteringsterapi – framför allt i form av sjukgymnastik och logopedisk terapi – för att om möjligt återfå delar av sin förmåga i rörelse och tal.

– Hittills har forskare varit inriktade på att försöka skydda hjärnan i det akuta skedet av strokeanfallet, vilket är svårt eftersom hjärnan skadas väldigt snabbt. Vår experimentella forskning visar att substanser med samma verkningsmekanism som AZD2066 – modulering av receptorn mGlur5 – kan förbättra förlorade hjärn-funktioner genom att stimulera den strokedrabbade hjärnans friska delar. Detta även om behandlingen sätts in så sent som en dryg vecka efter strokeanfallet, säger professor Tadeusz Wieloch, Sinntaxis.

Sinntaxis har lämnat in en patentansökan för att skydda användningen av molekyler inom klassen mGlur5 NAM vid behandling av strokerelaterade hjärnskador.

– Optionen att inlicensiera en läkemedelskandidat som modulerar just den receptor vilken i våra prekliniska försök visat sig kunna återställa viktiga funktioner efter en stroke, ger oss en unik möjlighet att på ett tids- och kostnadseffektivt sätt utveckla en potentiellt banbrytande behandling mot strokerelaterade hjärnskador, säger Michael Oredsson, vd, Sinntaxis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188