23948sdkhjf

Nässpray mot depression nära

Har en helt ny verkningsmekanism än de nuvarande tillgängliga behandlingsalternativen mot depression.

En nässpray mot terapiresistent depression är allt närmare den europeiska marknaden. Detta efter att Janssen har lämnat in en ansökan om marknadsgodkännande av esketamin – en glutamatreceptor-modulator – till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Preparatet Esketamin är ett läkemedel i nässparyform för behandling av terapiresistent depression, TRD, hos vuxna med svår depression. Esketamin är ett snabbverkande antidepressivt medel som antas bidra till att återställa synaptiska kopplingar i hjärnceller hos personer med TRD. Det är en ny verkningsmekanism, vilket innebär att den fungerar annorlunda än de nuvarande tillgängliga behandlingsalternativen mot depression.

Till grund för ansökan till EMA om läkemedelsgodkännande ligger fem fas III-studier med nässprayen. Patienterna i studien hade inte svarat på åtminstone två olika antidepressiva medel under den pågående medelsvåra till svåra depressiva perioden.

Resultaten från dessa studier visade att behandling med esketamin nässpray, i kombination med ett nyligen insatt oralt antidepressivmedel jämfört med en aktiv kontrollbehandling, i detta fallet ett nyinsatt antidepressivmedel i kombination med en placebo-nässpray, uppvisade en snabb minskning av de depressiva symtomen redan dag två.

– Depression påverkar cirka 40 miljoner människor i Europa och är den främsta orsaken till funktionshinder över hela världen. Av dessa individer svarar ungefär en tredjedel inte på de behandlingar som finns tillgängliga idag. Vi ser fram emot att samarbeta med EMA för att tillhandahålla ett nytt, riktat behandlingsalternativ för dessa patienter, säger Mathai Mammen, global chef för forskning och utveckling på Janssen.

En motsvarande ansökan, New Drug Application, har även lämnats in till amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för behandling av patienter med TRD.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093