23948sdkhjf

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Cellutech utvecklar nya, hållbara träbaserade material. Företaget arbetar med världsledande forskning från Wallenbergs Wood Science Center och utvecklar idéerna till kommersiellt gångbara teknologier och produkter.

Ett exempel är Cellufoam, ett lättviktsskum av papper som ersätter traditionella plastskum, som frigolit, i förpackningar. Det prisbelönta materialet kan antingen återvinnas som vanligt papper eller komposteras hemma, och skulle det hamna i naturen bryts det ned.

"Marknaden har letat efter ett hållbart material som kan ersätta frigolit och vi tror att Cellufoam är svaret för vissa produkter" säger Paula Martirez, Affärsutvecklingschef, Cellutech.

Arbetet är nu inriktat på att skala upp produktionen till pilot.

"Stora Enso har varit med oss från början och vi delar samma övertygelse om att allt som är gjort av fossilbaserade material idag kan göras från ett träd imorgon. Att främja banbrytande innovationer inom nya material är ett viktigt steg för att nå detta mål och något som Cellutech har arbetat hårt för att bemästra. Vi ser nu fram emot de möjligheter som detta förvärv kommer att leda till för de innovationer vi jobbar med", kommenterar Åsa Ek, vd, Cellutech.

Cellutechs team på åtta personer har redan framgångsrikt utvecklat och sålt en teknik inom biomaterialområdet. Andra tekniker som företaget utvecklar är cellulosasfärer, magnetisk cellulosa och genomskinligt trä.

Som en del av Stora Ensos division Biomaterials kommer teamet nu fortsätta att utveckla och kommersialisera nya material och applikationer.

Europaparlamentets godkännande av förbud mot vissa engångsprodukter i plast i förra veckan kan ge bolagets innovationer ett lyft.

Cellutech bildades 2013 för att överbrygga gapet mellan akademin och industrin och för att möjliggöra att nya materialinnovationer kommer ut på marknaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094