23948sdkhjf

Nya Swedenbio satsar mer nordiskt

Nordisk life science får en ny mentor. Swedenbio har bestämt sig för att världen ska upptäcka bolag i Norden som jobbar för nya medicinska behandlingar och lösningar inom life science.

Den nya satsningen blir ett nytt affärsområde inom branschorganisationen Swedenbio. Området får namnet International Business Development and Promotion och har både strategiska och konkreta syften. Målet är att öka antalet samarbeten, såväl kommersiella som akademiska, och stödja medlemsföretagens utveckling på världsmarknaden.

– Med den här satsningen skapar vi en kontaktyta mot internationellt kapital och kompetens. Nu kan vi öka synligheten och koordinera insatserna på ett kraftfullare sätt, säger Jonas Ekstrand, vd på Swedenbio och han fortsätter:

– Vi vet att det internationella arbetet måste ha både bredd, spets och dedikerade eldsjälar som driver utvecklingen.

Det nya affärsområdet får en exekutiv arbetsgrupp bestående av Jonas Ekstrand, Olivier Duchamp, projektledare för Nordens största branschsammankomst, Nordic Life Science Days, på heltid till initiativet, samt ytterligare några nyckelfunktioner som kommer att arbeta deltid med initiativet.

Satsningen ska i förlängningen leda till fler internationella investeringar för att möjliggöra för svenska bolag att växa, visa upp den nordiska portföljen av innovationer och bolag för internationella ”scouters”, men också om att attrahera utländska aktörer att etablera sig i Sverige och övriga nordiska länder.

En del av arbetet kommer att innebära ökad närvaro av Norden som ett framstående life science-kluster vid internationella möten och events.

– Det här är ett naturligt nästa steg för oss, säger Jonas Ekstrand. Life science är en global kunskapsbaserad industri och vi behöver en formaliserad plattform för att få full kraft i våra internationella ambitioner.

På BIO Europe 2018 i Köpenhamn fanns en nordisk paviljong på plats. Motsvarande synlighet planeras också till Bio US Convention 2019 i Philadelphia. En annan prioriterad internationell arena är Nordic Life Science Investors Meeting, ett nytt initiativ från Swedenbio, som hålls i Boston i april 2019 och i Europa under senvintern samma år.

Till det uppskattade partnering- och nätverksmötet NLSDays implementeras nu ett amerikanskt partneringsystem som möjliggör för aktörer i USA att etablera kontakter med life science-bolag på den nordiska marknaden.

Nu stärks och fördjupas det sedan tidigare etablerade samarbetet mellan Swedenbio och USA-baserade BIO, Biotechnology Innovation Organization, världens största branschorganisation för bioteknikföretag, akademiska institutioner och statliga bioteknikcentra i mer än 30 länder.

Tillsammans med Svensk-amerikanska handelskammaren (Swedish-American Chambers of Commerce of the USA) dras nu också riktlinjerna upp för ett samarbete som på olika sätt ska gynna Swedenbios medlemsföretag och den landsomfattande verksamheten med 20 regionala handelskammare.

Missa inte heller nya Exportrådet det som lanseras av  Life Science Sweden och Swedenbio i  nummer 4-18 där svenska och nordiska bolag delar med sig av sina erfarenheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063