23948sdkhjf

Mångmiljonregn för Alligator

”Välkommet kapitaltillskott när vi nu går mot mer kostnadsintensiva faser".

Lundabolaget Alligator bioscience får ett tillskott på drygt 30 miljoner kronor. Detta då en partner till det sydkoreanska partnerbolaget Abclon valt att utnyttja en option att utvidga omfattningen av sitt avtal från att gälla regionala rättigheter till att omfatta hela världen.

I oktober 2016 tecknade bolaget Shanghai Henlius biotech ett licensavtal med Abclon som omfattar patent- och marknadsrättigheter till den monoklonala HER2-antikroppen AC101 i Kina. Nu utvidgas omfattningen av avtalet till att gälla rättigheter i hela världen.

Utnyttjandet av denna option utlöser en betalning om 10 miljoner dollar, cirka 90 miljoner kronor, från Henlius till Abclon. Då Alligator via sitt dotterbolag Atlas therapeutics har en andel i detta projekt är Alligator berättigat till 35 procent av Abclons intäkter från avtalet med Henlius. Betalningen till Alligator om 3,5 miljoner dollar, före utländsk skatt, kommer att ske i två delar, den första hälften kommer att betalas under 2018 och andra hälften under första halvåret 2019.

Ett tillskott på drygt 30 miljoner. Vad ska pengarna användas till?

– Vi har en bred projektportfölj med fem projekt i preklinisk eller klinisk utveckling så det är såklart ett välkommet kapitaltillskott. Speciellt nu när vi går mot mer kostnadsintensiva faser med flera av våra läkemedelskandidater, ytterligare ett projekt går in i klinisk utveckling i år och ett eller två till under nästa år, säger Cecilia Hofvander, ansvarig för investerarfrågor på Alligator bioscience.

Vad händer just nu i bolaget?

– Närmast in i klinik ligger vår läkemedelskandidat ATOR-1015 som vi är först i världen med, en bispecifik CTLA-4-antikropp som söker sig till tumörområdet. Aktivering av kroppens immunsystem via CTLA-4 är en väl validerad mekanism som ju nyligen tilldelades Nobelpris. Vi satsar också mycket aktivt på att bygga och utveckla vår projektportfölj. Exempelvis med den nyskapande ATOR-1144 är vi glada att kunna leverera ännu en läkemedelskandidat som är den första i sitt slag, och fylla på i vår prekliniska pipeline nu när övriga projekt är på god väg in i klinisk fas.

Ni inleder nu preklinisk utveckling av ATOR-1144. Hur ser tidsplanen ut och var sker utvecklingen?

– Vi bedriver den prekliniska utvecklingen internt på våra egna laboratorier. Drygt 40 av våra 50 anställda är forskare som arbetar här på vårt huvudkontor på Medicon Village i Lund. Vi får nog lov att återkomma med mer detaljerade tidslinjer men i den översiktliga tidplanen siktar vi på att inleda kliniska prövningar 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078