23948sdkhjf

Sobi i miljardaffär med Astra

Köper USA-rättigheterna till Synagis som är den enda godkända förebyggande behandlingen mot RS-virussjukdom hos spädbarn.

Sobi köper USA-rättigheterna till RS-läkemedlet Synagis av Astrazeneca. Affären är initialt värd 13,6 miljarder kronor, varav Sobi betalar 9,1 miljarder kronor kontant och resten med nyemitterade Sobi-aktier. Därutöver kan en tilläggsköpeskilling komma att utgå.

I avtalet ingår även att Sobi kommer att ha rätt att ta del av 50 procent av framtida potentiella avkastningen från läkemedelskandidaten Medi8897 på den amerikanska marknaden.

I och med affären kommer Astrazeneca bli en större ägare av Sobi med 8,1 procent av aktierna. Astrazeneca har åtagit sig att inte sälja dessa aktier under året efter affärens slutförande. Bolaget får samtidigt inte köpa ytterligare Sobi-aktier under efterföljande 18-månadersperiod.

Affären innebär att omsättningen för Sobi i USA och storleken på den amerikanska organisationen förväntas mer än fördubblas. Därmed förväntas den amerikanska verksamheten stå för cirka en tredjedel av Sobis totala intäkter.

Synagis är den enda godkända förebyggande behandlingen för respiratoriskt syncytialvirus, RSV, hos spädbarn med hög sjukdomsrisk. Läkemedlet omsatte 2,4 miljarder kronor under den senaste tolvmånadersperioden juli 2017–juni 2018.

Läkemedelskandidaten Medi8897 är en uppföljningsprodukt till Synagis och är en monoklonal antikropp som utvärderas för att förebygga nedreluftvägsinfeltion orsakade av RSV i en bredare patientgrupp.

– Jag gläder mig åt att kunna addera Synagis till vår produktportfölj eftersom det är den enda behandlingen som förebygger infektioner orsakade av RSV i denna utsatta patientgrupp med stora medicinska behov. Synagis kommer att bli en viktig strategisk katalysator för bolagets fortsatta utveckling och skapar en kraftfull plattform för tillväxt inom sällsynta sjukdomar. Vi ser tillskottet som en språngbräda för att driva en hållbar tillväxt i USA och det gör Sobi till en mer attraktiv partner, kommenterar Sobis vd och koncernchef Guido Oelkers.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064