23948sdkhjf

KI svarar på kritik om Biomedicum

Biomedicum stod inflyttningsklart i början på 2018. I april började kunde de första institutionerna flytta in. – Det gör ont i plånboken nu, men det här är satsningar som kommer vi kommer att vara väldigt nöjda med om fem eller tio år. Det är jag övertygad om, säger Lennart Ilke, fastighetsansvarig för KI:s lokaler.

Många av de typiska oputsade tegelbyggnaderna på Karolinska Institutets campus är ritade och byggda på 40-talet. För omkring tio år sedan började diskussionerna. Renovera eller bygga om.

– Något var vi tvungna att göra. Hade vi inte byggt nytt, hade vi varit tvungna att göra något åt de gamla lokalerna som inte var ändamålsenliga längre, säger Lennart Ilke.

I juni 2012 tog KI:s konsistorie, där bland andra rektor var Harriet Wallberg–Henriksson och prorektor Jan Andersson ingick, beslutet att tillsätta en arbetsgrupp för att förbereda ett nytt hus, ett laboratoriehus som fick arbetsnamnet Biomedicum. Bygget kom att kosta cirka två miljarder och stod inflyttningsklart åtta år senare. Sedan april i år hyr KI av Akademiska hus.

– Ja, det har varit en väldigt bra upphandling och priset kom att bli cirka 30 miljoner billigare än prognostiserat från början. Det är vi nöjda med, säger Lennart Ilke.

Hur sätts hyran för forskningsgrupperna?

– Vi hyr in lokalerna för en viss nivå av Akademiska. Sedan tillkommer el, värme och vatten, personalkostnader, med mera. Därefter har vi ett internhyressystem och våra hyresgäster behöver inte betala exakt det som det verkligen kostar, utan vi har satt två nivåer. Ett pris för torra lokaler och ett pris för laboratorielokaler. I Biomedicums fall blir det mindre än den verkliga kostnaden.

I praktiken är det en höjning med fjärdedel per kvadratmeter och ännu mer eftersom lokalerna bli större?

– Vi har inte höjt 25 procent nu i år, utan vi har börjat tidigare med höjningar och kommer att fortsätta höja för komma ifatt 2026–27, då de får betala de verkliga kostnaderna.

Vad säger forskarna?

– En del är väldigt upprörda, med andra har lättare att hantera kostnaderna. Vi baserar kostnaden på hela arean, med korridorer, entréer och allt, och det är inte alla som förstår det och det hjälper förstås inte de som har en sämre ekonomi.

Är det inte väldigt mycket “tom” area?

- Det finns ett överskott på area och hade vi vetat det vi vet idag, hade vi byggt ett Biomedicum som var lite mindre, men det är baserat på en process där vi tillsammans med institutionerna under 5–10 år har arbetat fram hur behovet ser ut. Möjligen överskattades behovet när KI:s verksamhet expanderade väldigt kraftigt under ett antal år fram till 2014. Omsättningen hade då ökat med en cirka miljard på fem år.

Varför har omsättningen minskat?

– Den har mattats av, förmodligen påverkat delvis av Macchiarini–affären, men det är säkerligen ett antal samverkande faktorer. Det har blivit färre donationer och lägre anslag under en period.

Karolinska institutets omsättning 2017 låg på 6,9 miljarder. Den totala hyran KI betalar till Akademiska hus i fjol låg 2017 på 822 miljoner och ökar i år till 1,02 miljarder kronor. Biomedicum är en del av en stor satsning som KI har gjort, med ny– och ombyggnader även i Flemingsberg. De gamla KI–lokalerna hyrs nu ut av Akademiska Hus, bland annat till företag inom läkemedel som Bayer och Pharmacia.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094