23948sdkhjf

Sjudande svensk företagsscen inom precisionsmedicinen

Swedenbios rapport om den svenska precisionmedicinen ger en positiv bild av den svenska företagsamheten.

Visst pratas det mycket om precisionsmedicin i dag. Men Swedenbio såg ett behov av att lyfta fram vad svenska företag gör. 

– Diskussionerna låg mycket inom akademin och vården, samtidigt som även de stora bolagen anammat begreppet. Men en pusselbit vi kände saknades var innovationskraften i den inhemska industrin, säger Swedenbios Sara Gunnerås, som varit redaktör för organisationens rapport Precision medicine. 

När rapporten släpptes i mars visade det sig att den kom precis i rätt tid. 

– Det blev ett otroligt intresse från alla håll, en amerikansk affärstidning hörde av sig, men även intresserade från andra länder. Och det är ju otroligt roligt att få visa upp alla dessa företag. 

I rapporten valde man ett brett anslag och inkluderade företag som arbetar med allt från biomarkörer och stratifiering av patientgrupper till imaging och andra tekniker som behövs för att tillämpa ny kunskap. Det blev en sammanställning på 76 företag varav hela 72 procent har sitt ursprung på universiteten. 

– Många av de här bolagen är också väldigt aktiva, syns mycket och rankas högt på olika listor runt om i Europa. De är framåt och har förstått att kommunikation i dag är A och O. 

Men samtidigt som Sverige har en bubblande företagsmiljö för precisionsmedicin, finns det också en frustration när det gäller möjligheterna till utveckling och samverkan med vården. 

– Det tar längre tid än man önskar sig. Tillgång till material och patienter för kliniska studier är avgörande. Det behövs nya hälsoekonomiska modeller för att visa hur man kan skapa lönsamhet. Men det handlar så klart inte bara om det här området, säger Sara Gunnerås. 

Swedenbio arbetar själva för att samverkan ska bli bättre mellan akademi, vård och företag. Man sitter ibland annat i life science-kontorets precision medicine-grupp och bidrar till arbetet med den kommande strategin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062