23948sdkhjf

Nytt förvärv för 390 miljoner

Addlife köper österrikiskt medtechbolag.

Koncernen Addlife har uppköp som en del av strategin. Idag kungjordes den senaste affären i enlighet med strategin. Addlife har köpt Biomedica, ett österrikiskt familjeägt bolag som gör ungefär detsamma som de själva. Det nya är färdig och upparbetad försäljning och distribution i 13 nya länder.

–  Det är ett fint och välskött bolag som vi har köpt. Vi har känt till dem länge, bland annat har vi gemensamma distributörer, men uppköpet är helt nytt, säger Addlifes vd Kristina Willgård, till Life Science Sweden.

Addlife och deras senaste tillskott Biomedica är distributörer av medicinteknik, laboratorie och diagnostikutrustning. Biomedica Medizinprodukte är moderbolag i en koncern med en omsättning om cirka 65 MEUR som bedriver verksamhet i 13 länder i Europa och har cirka 280 medarbetare. Kunderna finns främst inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård.

Är det någon ny kunskap som Biomedica tillför er?

–  Vi är väldigt lika bolag, men de har också en liten tillverkning samt en produktkategori inom mjukvara som kommer att bli väldigt spännande att få lära sig mer om, säger Willgård.

Priset för Biomedica sattes till cirka 390 miljoner kronor, varav 75 procent betalas kontant genom befintliga kreditfaciliteter och 25 procent erläggs genom nyemitterade B-aktier i Addlife. Förvärvet är således villkorat av att extra bolagsstämma i Addlife godkänner apportemissionen den 20 december. Samtidigt planeras en nyemission med företrädesrätt för Addlifes befintliga aktieägare om cirka 500 MSEK ska genomföras.

Hur kommer ni vara som ägare denna gång, väntas stor förändring för de som jobbar för Biomedica?

– Nej, vi gör i princip aldrig några stora ingrepp i de bolag vi förvärvar. Bolaget kommer att finnas kvar under eget varumärke med befintlig management och verksamhet. Vi köper aldrig bolag i stora behov av omstruktureringar, säger Kristina Willgård.

Addlifes hemmamarknad är framför allt Norden men koncernen är även verksam i Baltikum, Benelux-länderna, Italien, Kina och USA. Genom förvärvet tas nu ett väsentligt steg utanför Norden vilket är i linje med tidigare kommunicerad internationaliseringsstrategi. För Biomedicas geografiska marknader i Central- och Östeuropa är sex länder mer betydelsefulla och står för mer än 80 procent av bolagets omsättning; Österrike, Tjeckien, Polen, Ungern, Slovakien och Schweiz. 

Förvärvet av Biomedica är det tionde bolagsförvärvet AddLife genomför sedan noteringen på Stockholmsbörsen 2016.

– Vårt mål är att handla bolag för cirka tio procent av vår omsättning per år, vilket gör att jag även nästa år planerar att förvärva bolag för cirka 240 miljoner kronor. Det finns många fina bolag i Norden, vi är bra på medicinteknik här, konstaterar Willgård vidare.

Addlife hade i fjol en omsättning på cirka 2,4 miljarder och Biomedica omsatte cirka 650 miljoner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109