23948sdkhjf

Quretech skapar nya vapen mot antibiotikaresistens

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen.

Quretechs vd Fredrik Almqvist driver inte bara affärer hela dagarna, han är också professor, forskar vid Umeå universitet och hoppar in som prefekt för Kemiska institutionen när ordinarie är upptagen.

-- Bolaget är ett sätt att tillgängliggöra forskningen för att den ska kunna hjälpa människor. Det blir ju så med forskning annars att resultat publiceras och sedan blir det lite stängt för andra.

Antibiotikaresistens är ett globalt problem och Fredrik Almqvists forskargrupp har flera olika lösningar på gång. Själv skiljer han på de dödliga sjukdomar, som nu förlorar sitt botemedel, och de infektioner som ger andra allvarliga följdeffekter. Klamydia är en könssjukdom som idag behandlas med antibiotika, för att den inte ska förstöra kvinnans reproduktionsförmåga. Likaså urinvägsinfektion, som kan ge besvärliga följder om antibiotikan fungerar.

-- Här gör vi inte ett alternativ till antibiotika, utan vi avväpnar bakterien så att immunförsvaret sedan kan göra sitt jobb. Vilket då inte ger något selektionstryck på resistens.

Bakterier har en enormt förmåga att växa, olika i olika miljöer, och flera olika livscykler beroende på var de är. En listeriabakterie i jorden, har helt andra krav på sin miljö än när den ska börja växa inne i en organism, som i något av våra jordbruksdjur. En av Quretechs metoder att stoppa antibiotikaresistensen är att påverka den ena miljön (så kallade virulensfaktorer), så att bakterien försvagas. Metoden slår inte direkt mot bakterien, utan indirekt i miljön den verkar.

De mer livshotande sjukdomarna som till exempel tuberkulos har Quretech en annan, kombinerad lösning, emot.

-- Det är jättespännande, men vi ser hur vår substans kan hindra bakterien att gå in i den persistenta fasen och på det sättet hindras den att bli resistent.

När får ni ut era produkter på marknaden?

-- Ja, ha, ha, det får vi se. Vi kommer att behöva partners för det, ett större pharmabolag eller liknande, och det pågår diskussioner, så det ser mycket positivt ut, men jag kan inte säga något datum.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078