23948sdkhjf

Biosimilarer rekommenderas i nya Kloka listan

Nu finns Kloka listan 2019. I de evidensbaserade rekommendationerna av kostnadseffektiva läkemedel för vanliga sjukdomar finns förändringar. Bland annat en biosimilar vid diabetes.

Kloka listan innehåller evidensbaserade rekommendationer av kostnadseffektiva läkemedel för vanliga sjukdomar. Kloka listan tas fram av Stockholms läns läkemedelskommitté och dess expertråd inom olika terapiområden. Kloka listan finns i två versioner:

  • Kloka listan – vänder sig till förskrivare inom såväl öppen som sluten vård.

  • Kloka listan för patienter – är anpassad för målgruppen och förklarar vad rekommenderade läkemedel innebär och att det är Stockholms läns läkemedelskommitté som står bakom valen. De rekommenderade läkemedlen är också listade.

Janusinfo.se skriver Regio Stockholm om några av de förändringar som finns med i årets upplaga av Kloka listan.

Behandling med statiner förebygger hjärt-kärlsjukdom hos högriskpatienter, men alltför ofta avbryts behandlingen på grund av biverkningar. Rosuvastatin tillkommer nu som andrahandsalternativ i Kloka listan. Rosuvastatin har en annan metabolism och vattenlöslighet och kan med fördel prövas vid återinsättning om patienten först prövat simvastatin eller atorvastatin, skriver Janusinfo.

Vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, är ett stort problem att läkemedel används felaktigt. Det finns en mängd olika inhalatorer och en förutsättning för att patienten ska få effekt av läkemedlet är att patienten kan hantera inhalatorn på rätt sätt. Därför tillkommer nu Ellipta i Kloka listan, en inhalator som kan vara mer lätthanterlig för vissa patienter. Vid astma utgår Bricanyl Turbuhaler. Den är dyrare utan att vara bättre än den rekommenderade Buventol Easyhaler. Detta framgår på Janusinfo.se.

Vid inflammatoriska system- led- och ryggsjukdomar utökas rekommendationen med ett andrahandsalternativ, COX-2-hämmaren celecoxib, för patienter för patienter med ökad risk för gastrointestinala biverkningar. Celecoxib är den COX-2-hämmare som bedöms ha minst risk för hjärt-kärlbiverkningar.

– Utökade alternativ vid stora folksjukdomar ger fler goda valmöjligheter för väldigt många patienter. Stockholms läns läkemedelskommitté rekommenderar läkemedel med evidens som grund för patientens bästa, säger Gerd Lärfars, ordförande i Stockholms läns läkemedelskommitté på Janusinfo.

Vid diabetes rekommenderas en ny biosimilar, Insulin lispro Sanofi, biosimilar till Humalog. Byte till biosimilaren rekommenderas vid behov av kortverkande insulin både för typ 1- och typ-2-diabetes. Introduktion av biosimilarer, som också är aktuellt inom inflammatoriska sjukdomar och cancer, skapar prispress och frigör ekonomiskt utrymme för annan vård och behandling med bibehållen patientnytta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125