23948sdkhjf

Förkylningsspray i stor studie

Första patienterna inkluderade i stor placebokontrollerad studie där munspray testas mot förkylning.

Enzymatica har initierat en prospektiv, dubbelblind, placebokontrollerad multicenterstudie för att utvärdera effekterna av Coldzyme Munspray på förkylning. Studien omfattar 600 patienter och genomförs på tio studiecentra i Tyskland. De första patienterna har nu rekryterats till studien, som förväntas bli klar under det andra halvåret 2019.

Det övergripande målet med studien är att utvärdera munsprayens kliniska effekter på förkylning. Det primära målet är att utvärdera vilken påverkan sprayen har på livskvalitet under en förkylningsperiod enligt Wisconsin upper respiratory symptom survey, WURSS-21, Quality of life, QoL, sub score.

600 deltagare planeras att rekryteras till studien vid 10 studiecenter i Tyskland. Deltagarna randomiseras till behandling med Coldzyme eller placebo. Både prövare och patienter är ovetande om vilken behandling de får.

Studien är en uppföljning av en enkelblind, prospektiv och kontrollerad multicenterstudie med Coldzyme som Enzymatica utförde på sex center i Tyskland under förkylningssäsongen 2018. Studien visade på en signifikant förkortning av förkylningsperioden och av intensiteten i symptomen vid användning av munsprayen samt förbättrad livskvalitet och minskad användning av symptomlindrande läkemedel, jämfört med en kontrollgrupp som inte använde preparatet. Totalt utvärderades 267 personer med bekräftad förkylning i studien.

– Med den nya placebokontrollerade studien vill vi få bekräftat de mycket starka resultaten från den tidigare multicenterstudien, fastställa ColdZyme som en evidensbaserad behandling vid förkylning och därmed accelerera vår redan påbörjade internationella expansion”, säger Fredrik Lindberg, vd för Enzymatica i ett pressmeddelande.

Enzymatica är ett Lundabaserat life science-bolag som utvecklar och säljer medicintekniska produkter mot infektionsrelaterade sjukdomar. Produkterna är baserade på en barriärteknologi, som inkluderar marina enzymer. Bolaget är noterat på First North.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.048