23948sdkhjf

New Updates in Drug Formulation & Bioavailability: AI hett område

AI är en av de revolutionerande tekniker som kommer att omforma läkemedelsindustrin, säger Anders Broo, AstraZeneca, Mölndal.

Anders Broo, Senior Principal Scientist, Modeling & Simulations Leader, är en av talarna på årets upplaga av New Updates in Drug Formulation & Bioavailability som i år hålls för åttonde gången.

Temat är nya teknologier.

– Artificiell intelligens, AI, kommer att påverka läkemedelsindustrins verksamhet från tidig utveckling av molekyler hela vägen till produktionsfas och kvalitetskontroll, förklarar han.

– Det syns tydligt i bolagets pågående strategiarbete.

Man har även börjat tillämpa AI, inom syntesprediktion.

Anders Broo konstaterar att AI egentligen inte något nytt utan har vuxit fram under lång tid.

Om man ska vara noga togs den allra första självlärande maskinen fram redan under andra världskriget i det topphemliga arbetet med att knäcka koder där matematikern Alan Turing var den klart lysande stjärnan.

QSAR-modellering (Quantitative Structure–Activity Relationship) som kom på 1990-talet är en form av maskininlärning.

– Redan då förstod branschen vad som var möjligt i teorin, men datorerna klarade inte av så tunga beräkningar och därför dog det ut. Idag har vi den datorkraften och vi kan mer, säger Anders Broo.

De största AI-framstegen hittills har skett inom bildanalys. Ett aktuellt exempel där man testat AI för att identifiera bröstcancertumörer på röntgenbilder har gett mycket goda resultat, men väcker ändå frågor.

– I en databas kan man hantera mycket stora datamängder och AI har visat sig vara betydligt bättre än specialistläkaren på att utnyttja data för att lära sig hitta cancertumörer. Att det finns betydande tveksamhet beror dels på etiska frågeställningar om ansvar etc, dels på att mänskliga experter trots allt behövs – för att träna upp AI.

– I ett helt självbeslutande system, vem har då ansvaret?

Ett nytt Center of Excellence inom AI har just startat på Chalmers campus Lindholmen i Göteborg och ett av huvudområdena är etik och samhällspåverkan.

Inom läkemedelsutveckling menar Anders Broo att AI kan göra två saker:

– AI innebär att vi med mindre ansträngning och arbete kan hitta rätt molekyler och komma snabbare till beslut.

– Dessutom kan AI bidra till korsbefruktning genom att gifta ihop flera ämnesområden och datamängder och hitta nya samband. Som forskare tar vi ansvar för vårt eget område, men det finns en massa data vi inte känner till.

Kommer implementeringen av AI att leda till billigare läkemedel? Anders Broo ger inte något direkt svar på den frågan:

– Inom min enhet fokuserar vi på att hitta bästa sättet att syntetisera/producera molekylen från labbänk till full skala så tidigt som möjligt.

Registrering och program:New Updates in Drug Formulation & Bioavailability

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094