23948sdkhjf

De får det svenska storpriset

Cancerforskare får en miljon dollar i prissumma.

Kungliga Vetenskapsakademin har tagit beslut om vem som ska tilldelas det tredje Sjöbergpriset i ordningen. I år blir det de amerikanska forskarna Dennis Slamon och Brian Druker, som utvecklat nya sätt att slå ut cancer och varit banbrytande i utvecklingen av målinriktadbehandling. 

Sjöbergpriset instiftades efter att Bengt Sjöberg donerat två miljarder kronor till forskningen. Prissumman är en miljon US-dollar, och i år delas alltså priset ut för tredje gången. Först gången priset delades ut, 2017, gick det till 2018 års nobelpristagare i fysiologi eller medicin James P allison.

Brian Slamon vid University of Californa i Los Angeles och Brian Druker vid Oregon health and science university i Portland är kliniska cancerforskare som arbetar med behandling av patienter med bröstcancer och kronisk myeloisk leukemi. Enligt vetenskapsakademin har de byggt vidare på grundläggande upptäckte och sett till att de kommit ut från laboratorierna och nått patienterna i nya behandlingar.  

I Dennis Slamons fall handlar det om att använda antikroppen trastuzumab, som kan blockera okontrollerad celldelning vid den aggressiva HER2-positiva formen av bröstcancer. Brian Druker i sin tur har visat att molekylen imatinib, kan blockera ett defekt protein och förhindra överdriven produktion av vita blodkroppar vid blodcancer. 

Båda behandlingarna har nått läkemedelsindustrin och ger nu många patienter helt andra möjligheter till långtidsöverlevnad.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093