23948sdkhjf

Närmare läkemedel mot ryggmärgsskada

Bioarctic tar sin kandidat för behandling av patienter med komplett ryggmärgsskada till fas II.

Nu har den första patienten i den andra panelen i fas 1/2-studien behandlats med kandidaten SC0806. Detta innebär att studien med läkemedelskandidaten för behandling av komplett ryggmärgsskada har gått in i fas II.

Produktkandidaten är en kombination av en nedbrytningsbar medicinteknisk produkt och ett läkemedel, FGF1. Den är utformad för att stödja nervregeneration över skadeområdet i ryggmärgen. Då detta är en helt ny typ av behandling har patienterna inkluderats sekventiellt för att utvärdera effekt och säkerhet.

En säkerhetsutvärdering av samtliga patienter i den första panelen har utförts och gav stöd för starten av nästa panel. Den första patienten i den andra panelen har nu behandlats med SC0806 och därmed har fas 2-delen av studien startat. Fortsatt rekrytering pågår till denna andra av tre paneler i studien.

Varje panel består av sex patienter som behandlas med produktkandidaten och tre kontrollpatienter. Behandlingen med kandidaten innefattar ett kirurgiskt ingrepp. Detta följs av 18 månader av intensiv träning i ett robotsystem för att stödja regenerering av nerver och återuppbyggnad av muskler i den del av kroppen som drabbats av förlamning. De patienter som behandlas med SC0806 erbjuds även möjligheten att delta under ytterligare 12 månader i en förlängningsstudie.

– Idag finns det ingen effektiv behandling för patienter med komplett ryggmärgsskada. Uppstarten av den andra panelen förutsatte en positiv säkerhetsutvärdering av patienterna i den första panelen. Jag gläds åt att studien med SC0806 nu har gått vidare in i fas 2-delen och vi ser fram emot de kommande viktiga aktiviteterna inom detta behandlingsområde, säger Gunilla Osswald, vd för Bioarctic.

Den första patienten behandlades med SC0806 å r 2016. Bioarctic har fått godkänt från läkemedelsmyndigheter och etiska kommittéer att rekrytera patienter i Sverige, Estland, Finland och Norge till studien.

Produkten erhöll särläkemedelsklassificering, orphan drug designation, 2010 i EU och 2011 i USA, vilket kan ge bolaget 10 respektive 7 års marknadsexklusivitet i Europa och USA.

Bolaget har fått finansiering från EU:s forsknings- och utvecklingsprogram Horizon 2020 för att genomföra en klinisk studie med SC0806.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094